To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα

Αναγνώστες της «Κ» μοιράζονται τις εικόνες των προγόνων τους

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 13 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κατα-στροφή της Σμύρνης. Η συμφορά ήταν και η απαρχή μιας κοσμογονίας από τους ανθρώπους που κατάφεραν να χτίσουν νέες πατρίδες. Την ιστορία αυτής της αναδημιουργίας αφηγείται το αφιέρωμα της «Κ». Ξεκινώντας από την αποτύπωσή της στα πρόσωπα των προγόνων των αναγνωστών της που μοιράζονται στιγμιότυπα της ζωής εκεί, που χάθηκε. Αλλά και της ζωής που ξαναρίζωσε εδώ. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-1
Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης από τη Σμύρνη στο γραφείο του στο εργοστάσιο σταφίδας στη Χανιόπορτα, Ηράκλειο Κρήτης. Από τον Δημήτριο Κοκκινάκη

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-2
Η οικογένεια Καρασούλη από το Σεμέντρε της Καππαδοκίας στα Σήμαντρα της Χαλκιδικής. Από το sementre.gr του Βασίλη Μισαηλίδη.

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-3
Η οικογένεια του Σταύρου και της Γεσθημανής Βασιλειάδη από τη Σινασό Καππαδοκίας. Από τη Σταυριανή Κερτσικώφ. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-4
Οι αδελφές Τράμπα – Αθηναϊς, Αλεξάνδρα και Γραμματική – από τη Σμύρνη, στο μπαλκόνι του σπιτιού τους στη Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας. Από την Παυλίνα Θρουμουλοπούλου

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-5
Κυριάκος και Μαρία Χριστοφορίδη από το Γκέλβερι, φωτογραφημένοι στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Από τον Πρόδρομο Χριστοφορίδη. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-6
Οικογένεια Συμεωνίδου από την Μπάφρα. Εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα (Νέα Ελβετία). Η φωτογραφία είναι του 1924. Ορθιες είναι οι αδελφές Ελένη (στα αριστερά) και Δέσπω. Καθιστή η μητέρα τους Κυριακή, με τον τρίχρονο γιο της Ελένης, Γιώργο. Από τη Ρέα Γκέιβελη. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-7
Βασίλης, Παύλος και Ελισάβετ Στεφανίδη το 1920. Η οικογένεια καταγόταν από το Καραντάσι. Μετά την καταστροφή εγκαταστάθηκε στο Κερατσίνι, όπου πήρε το επώνυμο Καραμανώλη, λόγω του μελαμψού χρώματος του δέρματος ενός προγόνου τους, που τον έλεγαν Μανώλη. Από τον Σταύρο Μόσχο. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-8
Η οικογένεια του Κυριάκου και της Αθηνάς Καραπακλάογλου (αργότερα Κιαμίδου) από την Αμισό (Σαμψούντα) εγκατεστημένοι προσωρινά στα Βοδενά (σημερινή Εδεσσα). Από την Αθηνά Φιλίππου.

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-9
Η Δέσποινα (Πιπίνα) Τσούντα – Παντελή από τη Μάκρη με τις κόρες της (αριστερά, η Δέσποινα, στο κέντρο η Θεοδώρα, δεξιά η Μαρία) και τον γιο Λοϊζο στη Σύρο. Από την Ειρήνη Χαρδαλή.

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-10
Η οικογένεια του Θεόκτιστου Αχαλινωτόπουλου από την Κωνσταντινούπολη, το 1925 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από αριστερά: Η Ελένη Μιστίλογλου – Κονκουρή, ο Θεόκτιστος Αχαλινωτόπουλος και η Επιστήμη Κονκουρή – Αχαλινωτοπούλου. Ορθιοι από αριστερά, τα παιδιά τους Γρηγόρης, Αλεξάνδρα, Ελένη και Αννα. Από την Αλεξάνδρα Κατσιβελάκη.

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-11
Η οικογένεια Νανάη καταγόταν από την Προύσα της Μικράς Ασίας, το 1925 στο Κερατσίνι (Ταμπούρια), όπου εγκαταστάθηκαν μετά την καταστροφή. Από τον Σταύρο Μόσχο. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-12
Ο Λύσανδρος Αμιτζόγλου Ομούρογλου από τα Κιούπλια Προύσας στην Κρύα Βρύση Πέλλας τον Απρίλιο του 1929. Από τον Λύσανδρο Αμιτζόγλου

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-13
Οικογένεια Ελευθεριάδη από τα Κίντια Προύσης το 1939 στις Σέρρες. Είχαν εγκατασταθεί μετά την καταστροφή στη Βαμβακούσα Σερρών. Από τον Σωτήρη Ελευθεριάδη. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-14
Ο Γρηγόριος Καλπουρτζής, γεννημένος το 1908 στο Αϊβαλί και η Βασιλεία Γεωργαλή, γεννημένη το 1910 στην Αλικαρνασσό, το 1934 στο Ρέθυμνο. Από τη Μαρία Ζερβού. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-15
Ο Παντελής και η Ειρήνη Δημητριάδη από την Τραπεζούντα το 1922 στο Ελληνικό Αττικής. Από τον Γιάννο Κόμη. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-16
Οικογένεια Οικονομίδη στη Σμύρνη το 1910. Μετά την καταστροφή, η κόρη της οικογένειας, Ελλη (όρθια), εγκαταστάθηκε με τον σύζυγό της, Αντώνη Φιλιππίδη, στην Κυψέλη. Από την Πιπίτσα Νικολαΐδη. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-17
Ειρήνη και Σεβαστή Εγγλέζου. Αδελφές εκ Μαγνησίας Σιπύλου Μ. Ασίας. Εγκατάσταση στη Νέα Κοκκινιά – Νίκαια. Ετος φωτογραφίας 1925. Από τον Αντώνη Παπαδόπουλο.

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-18
Η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου (στη μέση με το μαντίλι) κατά τον τρύγο μαζί με τα τέσσερα τέκνα της και φίλους στην Ανάβυσσο το 1949. Από το αρχείο Μάκη Αγκούτογλου. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-19
Ο Στεφανής Βουτσάς από τη Φώκαια (καθιστός αριστερά με το μπαστούνι) με την οικογένειά του, στα τέλη της δεκαετίας του ’30, στον συνοικισμό Απόλλωνα (Αγ. Ιωάννης Ρέντη). Ο Βουτσάς πέθανε σε ηλικία 114 ετών. Από τη Δόμνα Μιχαηλίδου. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-20
Οικογένεια Στέφανου Βεϊνόγλου στην Αθήνα το 1924. Από την Ελένη Καλλιγά. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-21
Προσφυγικό δελτίο της Μάργης Τζιλβέλη από τη Σμύρνη, Βόλος 1923. Από την Αλεξάνδρα Κόμη.

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-22
Ο Κώστας Κανάρογλου, χημικός στο Φαρμακείο Μωραϊτη στην εύπορη συνοικία Φραγκομαχαλά της Σμύρνης, με τη σύζυγό του Αγγέλα Τατάκη και τον γιο τους Ιωάννη, το 1926, στην Αθήνα. Από την Κωνσταντίνα Κανάρογλου. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-23
Ο Παναγιώτης Βοσκίδης από το Κιρκαγάτς στη Νίκαια (Νέα Κοκκινιά) γύρω στο 1930. Από την Ειρήνη Δημοπούλου.

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-24
Ο Σάββας Καραμπατσάκης, τσαγκάρης από το Χορόσκιοϊ της Μαγνησίας, μπροστά στον πάγκο του στα Χανιά της Κρήτης το 1995. Από τη Μαρία Πουλιδάκη. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-25
Η Χριστίνα Λιάμπεη από τη Σμύρνη φωτογραφημένη στην Αθήνα το 1927.

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-26
Αλυκές Αναβύσσου, μεταφορά με ζώα από νεαρούς εργάτες, έτος περίπου 1950. Από το αρχείο Μάκη Αγκούτογλου

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-27
Οθωνας Ζεϊμπέκος (1908-1978) από τον Βουτζά της Σμύρνης στο Δουργούτι της Αττικής. Από τον Περικλή Μεταξά. 

To τραύμα και το έπος στα δικά μας πρόσωπα-28
Η Χρυσάνθη Αραμπατζή – Παργιανουδάκη (όρθια) και η Μαρία Γαλάνη, φίλες, από τη Σμύρνη το 1927. Είχαν εγκατασταθεί στον Προσφυγικό Συνοικισμό Καλλιθέας, Αττικής (Τζιτζιφιές, Παράγκες). Από την Ιωάννα Τζανουδάκη. 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή