Αγώνας σωτηρίας των ζώων από παγίδες θανάτου

Αγώνας σωτηρίας των ζώων από παγίδες θανάτου

Η συνεργασία τεσσάρων υπουργείων μέσω της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που δημοσιεύθηκε στις 22 Αυγούστου μπορεί να καταφέρει να σώσει από τον πλήρη αφανισμό τα τελευταία άτομα του γύπα Ασπροπάρη.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεργασία τεσσάρων υπουργείων μέσω της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που δημοσιεύθηκε στις 22 Αυγούστου μπορεί να καταφέρει να σώσει από τον πλήρη αφανισμό τα τελευταία άτομα του γύπα Ασπροπάρη. Τα υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, ή ακριβέστερα οι υπηρεσίες τους, όπως τα δασαρχεία, η αστυνομία, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθήνας (ΔΚΚΑ), καλούνται να συνεργαστούν ώστε να εντοπίσουν και να απομακρύνουν τα δηλητηριασμένα δολώματα. Αν και η συγκεκριμένη τακτική έχει απαγορευθεί από το 1993, σε πολλά σημεία της Ελλάδας άγρια ζώα συνεχίζουν να βρίσκονται δηλητηριασμένα, θύματα θανατηφόρων παγίδων που κρύβονται μέσα σε κεφτεδάκια ή κοτόπουλο.

Αγώνας σωτηρίας των ζώων από παγίδες θανάτου-1

Αγώνας σωτηρίας των ζώων από παγίδες θανάτου-2

Θετική η ΚΥΑ που σκοπεύει στη συνεργασία υπηρεσιών για την απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Στην Πελοπόννησο

Πριν από λίγους μήνες μια κυρία τηλεφώνησε στην Ορνιθολογική για να κάνει –όπως είπε– μια σοβαρή καταγγελία. Πρόσφατα είχε μετακομίσει σε περιοχή της Πελοποννήσου και οι γείτονες την είχαν συμβουλεύσει να μη βγάζει βόλτα το σκυλάκι της στον κοντινό λόφο, «γιατί κινδυνεύει από δηλητηριασμένες παγίδες. Τις βάζει το δασαρχείο για τις αλεπούδες», της είπαν. Κρατικός φορέας δεν τηρεί τη νομοθεσία; Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι οι ίδιοι οι γείτονες βάζουν τα δηλητηριώδη δολώματα. Οι λόγοι; Από «λογικοί», προστασία του κοπαδιού από άγρια ζώα, έως και εντελώς παράλογοι, όπως η αντιδικία ανάμεσα σε δύο γείτονες, που οδηγεί τον έναν από τους δύο στην προσπάθεια εξόντωσης του τσοπανόσκυλου του άλλου. «Τα δηλητηριασμένα πτώματα ζώων μπορούν να καταναλωθούν κι από άλλα πτωματοφάγα ζώα (που έχουν τον ρόλο καθαρισμού του περιβάλλοντος) και εντέλει δημιουργείται μια ανεξέλεγκτη αλυσίδα θανάτων που μπορεί να αφανίσει δεκάδες ζώα, μεταξύ άλλων και γύπες», λέει η κυρία Σιδέρη. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3-5 αναπαραγωγικά ζευγάρια Ασπροπάρη – το είδος βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση. Δεν θα ήταν τρομερό να χαθούν από δηλητηριασμένα δολώματα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή