HumanRights360: «Κάναμε λάθος» για τους 38 πρόσφυγες

HumanRights360: «Κάναμε λάθος» για τους 38 πρόσφυγες

Δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος οι 38 πρόσφυγες, παραδέχθηκε η HumanRights360

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραδοχή ότι εσφαλμένα εκτίμησε πως το έδαφος στο οποίο εντοπίστηκαν οι 38 πρόσφυγες ήταν ελληνικό, προχώρησε χθες με ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της οργάνωσης HumanRights360, Επαμεινώνδας Φαρμάκης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατηγορήθηκε πως δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα για τη διάσωση των μεταναστών που παρέμειναν αβοήθητοι για μέρες, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων, να χάσει τη ζωή του ένα κοριτσάκι πέντε ετών από δάγκωμα σκορπιού.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση στις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος και κατά συνέπεια είχε ζητηθεί η επέμβαση των τουρκικών αρχών. Ωστόσο, η HumanRights360, καθώς και άλλες οργανώσεις, ανέφεραν ότι με βάση στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, οι μετανάστες βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους και αφήνονταν αβοήθητοι από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ιδρυτή της οργάνωσης, «από τα δημόσια διαθέσιμα σε εμάς στοιχεία και λαμβανομένου υπόψη ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Επικρίσεις

Το επεισόδιο εγκατάλειψης των μεταναστών και η αναλγησία της ελληνικής πλευράς προβλήθηκαν και από την αντιπολίτευση και προκάλεσαν εξαιρετικά επικριτικά δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη μη διάσωση των μεταναστών, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη να κάνει λόγο για «βαρβαρότητα» και «τραγωδία παραμονές της γιορτής της χριστιανοσύνης».

Παρά τις διαρκείς ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., που διευκρίνιζαν ότι οι μετανάστες δεν είχαν εντοπισθεί σε ελληνικό έδαφος, άρα η Ελλάδα δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει χωρίς να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία, την ανησυχία του είχε εκφράσει και ο ΟΗΕ. Οι οργανώσεις HumanRights360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τόνιζαν ότι αρκετοί από τους μετανάστες επρόκειτο να απελαθούν στη Συρία. Αντίγραφα των σχετικών αποφάσεων που είχαν εκδοθεί στην Τουρκία τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το ΕΔΔΑ εξέδωσε στις 20/7 και 9/8 ασφαλιστικά μέτρα που υποδείκνυαν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μη μεταφερθούν τα μέλη της ομάδας στην Τουρκία.

Η Ελλάδα κατηγορήθηκε από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα για τη διάσωσή τους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 38 μετανάστες του Εβρου, στις 15 Αυγούστου εντοπίσθηκαν σε ελληνικό έδαφος, στην περιοχή των Λαβάρων, 4 χλμ. μακριά από το σημείο όπου στην αρχή είχαν βρεθεί, οπότε και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου Εβρου. Επρόκειτο για 22 άνδρες, εννιά γυναίκες και επτά παιδιά, όλοι καλά στην υγεία τους.

Ο κ. Φαρμάκης αποδίδει το λάθος στο «ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς» της περιοχής και διευκρινίζει ότι η οργάνωση «σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών».

Οσον αφορά την παρουσία δημοσιογράφου στο φυλάκιο του Εβρου, ο οποίος εμφανίσθηκε ως συνεργάτης της οργάνωσης, ο κ. Φαρμάκης τονίζει ότι η είσοδος του δημοσιογράφου «έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του, χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας». Πρόκειται για τον ανταποκριτή του περιοδικού Spiegel στην Ελλάδα, που επικοινώνησε με τους μετανάστες, όταν αυτοί έφθασαν στο φυλάκιο.

«Εκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ»

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη στιγμή επέμεινε ότι η νησίδα όπου είχαν εντοπισθεί οι 38 μετανάστες δεν ήταν ελληνικό έδαφος, καλεί τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπενθυμίζεται ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο, δυσφημίζοντας την Ελλάδα. Η ανακοίνωση της HumanRights360 έρχεται να εκθέσει ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλεύθηκαν το περιστατικό και πιο συγκριμένα τη συγκυρία προς ίδιον όφελος, διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή