Το δικαίωμα στην ασφαλή άμβλωση είναι και ιατρική αναγκαιότητα

Το δικαίωμα στην ασφαλή άμβλωση είναι και ιατρική αναγκαιότητα

Η πραγματικότητα είναι πως η ζωή και η υγεία μιας γυναίκας κινδυνεύει κάθε φορά που έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ειδικά αν δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλείς μεθόδους άμβλωσης

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν και οι δύο έγκυες, χωρίς όμως να το επιθυμούν. Αφού πήραν κάποιες συμβουλές από φίλους αναζήτησαν κρυφά κάποια βότανα και χάπια που διάβασαν πως χρησιμοποιούνται για τον τερματισμό της κύησης. Ετοίμασαν τα βότανα, τα ήπιαν και μετά από λίγες ώρες άρχισαν οι επιπλοκές. Οι κοιλιές τους πρήστηκαν, πονούσαν, έκλαιγαν. Οι συγγενείς τους τις μετέφεραν στο νοσοκομείο. Πέθαναν με λίγα λεπτά διαφορά. Είχαν δηλητηριαστεί.

Μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.  

Αντιθέτως, η ιατρικά επαγόμενη άμβλωση είναι μια συνήθης και κοινή διαδικασία υγειονομικής περίθαλψης και μια από τις πιο ασφαλείς ιατρικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο, σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες – 121 εκατομμύρια – είναι ακούσιες. 6 στις 10 ακούσιες και 3 στις 10 από όλες τις εγκυμοσύνες καταλήγουν σε επαγόμενη άμβλωση.

Οι περισσότερες χώρες, ανεξαρτήτως των διαφορετικών νομικών πλαισίων, «επιτρέπουν» την άμβλωση για να σωθεί η ζωή ή να διαφυλαχθεί η υγεία της γυναίκας

Η πραγματικότητα είναι πως η ζωή και η υγεία μιας γυναίκας κινδυνεύει κάθε φορά που έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ειδικά αν δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλείς μεθόδους άμβλωσης.

Οι μη ασφαλείς εκτρώσεις είναι από τους κυριότερους λόγους θνητότητας και θνησιμότητας ανάμεσα στις γυναίκας παγκοσμίως. Επτά εκατομμύρια γυναίκες νοσηλεύονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από επιπλοκές που παρουσιάζουν μετά από μη ασφαλείς αμβλώσεις. Κάθε 23 λεπτά μία γυναίκα ή ένα κορίτσι πεθαίνει από μη ασφαλή τερματισμό εγκυμοσύνης.

Το δικαίωμα στην ασφαλή άμβλωση είναι και ιατρική αναγκαιότητα-1

«Μη ασφαλής» είναι η άμβλωση που πραγματοποιείται ή παρέχεται από κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες δεξιότητες, ή πραγματοποιείται σε περιβάλλον που δεν πληροί τις ελάχιστες ιατρικές προδιαγραφές, ή και τα δύο.

Καθημερινά, οι ομάδες μας βλέπουν γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται χρησιμοποιώντας μπαστούνια, καρφίτσες ή κρεμάστρες για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Κάποιες καταπίνουν σαπούνι ή απορρυπαντικά πλυντηρίου, ενώ άλλες δηλητηριάζονται με βότανα ή με φάρμακα που δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των μη ασφαλών αμβλώσεων κάθε χρόνο ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια. Οι θάνατοι γυναικών υπολογίζονται σε τουλάχιστον 22.800.

Στα προγράμματά μας βλέπουμε καθημερινά τις ολέθριες συνέπειες των μη ασφαλών αμβλώσεων. Μερικές επικίνδυνες συνέπειες για τις οποίες παρέχουμε περίθαλψη είναι σοβαρή αιμορραγία, σήψη (σοβαρή γενικευμένη λοίμωξη), ρήξη της μήτρας και βλάβη σε άλλα εσωτερικά όργανα, καθώς και τοξίκωση. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση αίματος, μείζονα επανορθωτική επέμβαση ή αφαίρεση της μήτρας.

Στις μακροχρόνιες συνέπειες περιλαμβάνεται ο χρόνιος πόνος, η αναιμία και η στειρότητα, καθώς και οι σχετιζόμενες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι τραυματισμοί, οι θάνατοι και η εκτεταμένη χρήση μη ιατρικών μεθόδων.  

Η συντριπτική πλειονότητα —97%— των μη ασφαλών αμβλώσεων επηρεάζουν γυναίκες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι φτωχές γυναίκες, οι εξαρτώμενες οικονομικά, τα ανήλικα κορίτσια, όσες μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, οι ευάλωτες και κυρίως όσες δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τερματισμό κύησης είτε λόγω απαγορευτικού νομικού πλαισίου είτε λόγω  υψηλού οικονομικού κόστους επηρεάζονται περισσότερο.

Δυστυχώς όμως τα εμπόδια αφορούν και στο κοινωνικό στίγμα, την απουσία εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού αλλά και υγειονομικού προσωπικού που αρνείται ή δεν διευκολύνει την πρόσβαση σε επαγόμενη άμβλωση, διαστρεβλωμένες αντιλήψεις, κοινωνικά ή θρησκευτικά στερεότυπα που αγνοούν πως οι υπηρεσίες για τον ασφαλή τερματισμό μιας εγκυμοσύνης αποτελούν ιατρική αναγκαιότητα και απαραίτητη φροντίδα υγείας.

Το δικαίωμα στην ασφαλή άμβλωση είναι και ιατρική αναγκαιότητα-2

Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες έχουν πρόωρες, μη προγραμματισμένες και/ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, και σχεδόν κάθε χώρα στην οποία εργαζόμαστε έχει προβλήματα με τις μη ασφαλείς αμβλώσεις.

Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα για τις αμβλώσεις είναι ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζεται έτσι.

Οι ιατρικώς επαγόμενες αμβλώσεις σαφώς και δεν είναι ο μόνος τρόπος ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και οι κίνδυνοι από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Οι υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας οφείλουν να περιλαμβάνουν την εκπαίδευση σε μεθόδους αντισύλληψης, οικογενειακό προγραμματισμό, ασφαλή φροντίδα για την άμβλωση καθώς και φροντίδα μετά την άμβλωση, ψυχολογική υποστήριξη καθώς και εκπαίδευση σε ζητήματα σεξουαλικής αγωγής.

Το 2020, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαμε περισσότερες από 30.100 ασφαλείς αμβλώσεις σε 34 χώρες σε όλο τον κόσμο. Παρείχαμε επίσης θεραπεία σε 14.700 γυναίκες και κορίτσια για επιπλοκές που σχετίζονταν με μη ασφαλείς αμβλώσεις.

Η επιθυμία για άμβλωση είναι μια κοινή εμπειρία – άτομα όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων, και θρησκειών αποφασίζουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους για διάφορους λόγους σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι επιπλοκές είτε σωματικές είτε ψυχολογικές από τις μη ασφαλείς αμβλώσεις και οι θάνατοι είναι επίσης μια κοινή εμπειρία, είναι όμως από τις λίγες που μπορούν να προληφθούν εξ’ ολοκλήρου.

*Της Χριστίνας Ψαρρά, Γενικής Διευθύντριας του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή