Street φεστιβάλ «Still Ballin’»: «Για μια κοινωνία πολυπολιτισμική, πολύχρωμη»

Street φεστιβάλ «Still Ballin’»: «Για μια κοινωνία πολυπολιτισμική, πολύχρωμη»

Dance battles, μαθήματα skate, graffiti, μια επίδειξη μόδας, μια συναυλία… Aυτό το Σάββατο, η πολυπολιτισμικότητα γιορτάζει στο κέντρο της Αθήνας.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Dance battles, μαθήματα skate, graffiti, μια επίδειξη μόδας, μια συναυλία… Aυτό το Σάββατο, η πολυπολιτισμικότητα γιορτάζει στο κέντρο της Αθήνας. Το street φεστιβάλ «Still Ballin’», που θα λάβει χώρα στο παλιό αμαξοστάσιο στον Κεραμεικό, το διοργανώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Generation 2.0, ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από δεύτερης γενιάς μετανάστες στην Ελλάδα, περίπου πριν από μία δεκαετία. Οι δράσεις τους είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2005, λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Οντουμπιτάν, αλλά η ΜΚΟ απέκτησε σάρκα και οστά το 2013, την ίδια χρονιά που διοργάνωσαν το πρώτο τους τουρνουά μπάσκετ.

Στην εκπνοή του φετινού καλοκαιριού, η πλειονότητα των Ελλήνων πέρασε τουλάχιστον επτά βράδια κολλημένη μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας ανελλιπώς την πορεία της Εθνικής Ελλάδος στο Eurobasket 2022, αποθεώνοντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα αδέλφια του, Θανάση και Κώστα, μεταξύ άλλων παικτών. Πριν από εννιά χρόνια, όμως, πριν από το NBA draft του Γιάννη, δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο εξωτερικό επειδή, παρότι ο ίδιος και τρία από τα αδέλφια του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν είχαν ελληνική ιθαγένεια. Και τότε δημιουργήθηκε το πρώτο τουρνουά μπάσκετ του Generation 2.0.

Το street φεστιβάλ «Still Ballin’» διοργανώνει η MKO Generation 2.0, που δημιουργήθηκε από δεύτερης γενιάς μετανάστες.

«Το πρώτο μας τουρνουά έγινε για να μιλήσουμε για το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο για να παίξουν στο εξωτερικό – συμμετείχαν και οι δύο στο τουρνουά το 2013», λέει ο κ. Οντουμπιτάν, ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι, είναι μεταναστευτικής και ελληνικής καταγωγής. «Στόχος ήταν να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα θέματα της δεύτερης γενιάς μεταναστών στην Ελλάδα. Δεν είχε να κάνει τόσο με το μπάσκετ, το μπάσκετ είναι απλώς ένα μέσο που χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε. Βρισκόμαστε όλοι μαζί με αφορμή το μπάσκετ», συμπληρώνει. Το πρώτο τουρνουά πήγε τόσο καλά, που αποφάσισαν να το συνεχίσουν, ενώ από το 2018 στις δράσεις τους συμπεριέλαβαν και το street festival.«Μιλάμε για το αυτονόητο, για μια κοινωνία πολυπολιτισμική, πολύχρωμη και συμπεριληπτική», δηλώνει, τονίζοντας πως η ελληνική κοινωνία είναι πολυπολιτισμική εδώ και πολλές δεκαετίες. Η διαφορά που βλέπει τώρα σε σχέση με εννιά χρόνια πριν είναι πως φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πραγματικότητα «ωριμάζει» στη συνείδηση των Ελλήνων. «Μιλάμε όλο και λιγότερο για το αν θα πρέπει να έχει ελληνική ιθαγένεια ένα παιδί που γεννιέται και μεγαλώνει στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Οντουμπιτάν.

Οσον αφορά το αν σε αυτό έχει βοηθήσει η ιστορία της οικογένειας Αντετοκούνμπο, ο ίδιος αναφέρει πως η συγκεκριμένη είναι μια «εξαιρετική και ειδική περίπτωση». «Σημασία για εμάς έχει να συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοιες δράσεις και συζητήσεις», υπογραμμίζει, αναφερόμενος τόσο στο φεστιβάλ όσο και στο τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2023 και το έπαθλο του οποίου θα είναι ένα «εισιτήριο» για το 3×3 στο Παρίσι, «γιατί με μία μόνο εξαιρετική περίπτωση δεν γίνεται κατανοητή η πραγματικότητα της μέσης οικογένειας μεταναστών στην Ελλάδα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT