Το φθινόπωρο αρχίζει τυπικά την Παρασκευή, αλλά στα ορεινά θυμίζει ήδη χειμώνα

Το φθινόπωρο αρχίζει τυπικά την Παρασκευή, αλλά στα ορεινά θυμίζει ήδη χειμώνα

Στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα - Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά σήμερα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Ο υδράργυρος, πάντως, έχει πέσει ήδη αισθητά τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ μάλιστα έπεσαν και τα πρώτα χιόνια.

Τυπικά, η φθινοπωρινή ισημερία θα συμβεί λίγο πριν τα χαράματα της Παρασκευής, στις 4:04 π.μ. ώρα Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.

Η φθινοπωρινή ισημερία

Σημειώνεται, βέβαια, ότι στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες (γύρω στις 27 Σεπτεμβρίου)

Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ήπειρο

Και μπορεί το φθινόπωρο να αρχίζει τυπικά αύριο, αλλά στα ορεινά της Ηπείρου καταγράφηκαν θερμοκρασίες χειμώνα το πρωί της Πέμπτης.

Το θερμόμετρο στη Βοβούσα Ανατολικού Ζαγορίου έδειξε μόλις 1 βαθμό Κελσίου, ενώ στους 3 έπεσε στο Πληκάτι της Κόνιτσας.

Στο Μέτσοβο και στο Τέροβο Ιωαννίνων, αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας με το θερμόμετρο να δείχνει 4 βαθμούς.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οι σόμπες και τα τζάκια άναψαν στα ορεινά χωριά, ενώ οι ορεινοί δήμοι της Ηπείρου ξεκίνησαν τις διαδικασίες παράδοσης ξύλων στους μόνιμους κατοίκους. 

Χιόνισε στον Όλυμπο

Στον Όλυμπο τα πρώτα χιόνια είχαν ήδη πέσει από τις 30 Αυγούστου. Χτες, σημειώθηκε και πάλι ασθενής χιονόπτωση στα 2.650 μέτρα, ενώ στα 2.100 μέτρα υψόμετρο το χιόνι άφησε το «σημάδι» του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή