Ορμητήριο του δράστη, δωμάτιο της Πανεπιστημιούπολης – Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη του

Ορμητήριο του δράστη, δωμάτιο της Πανεπιστημιούπολης – Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη του

Σε ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών φέρονται να εμπλέκονται οι περισσότεροι από τους 22 συλληφθέντες της αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών φέρονται να εμπλέκονται οι περισσότεροι από τους 22 συλληφθέντες της αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου. Ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα τη Δευτέρα με εφόδους αρχικά σε σπίτια υπόπτων και κλιμακώθηκε χθες το πρωί με την έρευνα της αστυνομίας στη φοιτητική εστία της Πανεπιστημιούπολης.

Στη διάρκεια της εφόδου, μάλιστα, ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών πυροβόλησε και τραυμάτισε στα πόδια 30χρονο υπήκοο Αλβανίας, κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εις βάρος του εκκρεμούσαν τέσσερα εντάλματα σύλληψης για ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών. Εμενε μαζί με τη σύζυγό του στο δωμάτιο 764 των εστιών, στο οποίο είχε κάνει κατάληψη. «Τα πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές. Οι εστίες είναι για να στεγάζουν το όνειρο της ελληνικής οικογένειας για ίσες ευκαιρίες των παιδιών της στη μόρφωση. Δεν είναι για σεσημασμένους κακοποιούς και εγκληματίες», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ασφάλειας είπε στην «Κ» ότι η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες, κατόπιν καταγγελιών από φοιτητές και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, άτομα που διαπράττουν ένοπλες ληστείες χρησιμοποιούν είτε ως ορμητήριο είτε ως καταφύγιο τις φοιτητικές εστίες. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας να προχωρούν σε άρσεις απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων. Στη διάρκεια της περίπου δίμηνης παρακολούθησης ταυτοποιήθηκαν συνολικά 22 άτομα, τα οποία προέκυψε ότι συγκροτούσαν τρεις διαφορετικές υποομάδες.

Επεισόδιο 30χρονου κακοποιού με ανθυπαστυνόμο κατά τη διάρκεια εφόδου στις εστίες, όπου συνελήφθησαν 22 άτομα.

Ανάμεσα στις ενέργειες που τους αποδίδονται είναι η ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ επί της οδού Γούναρη στη Γλυφάδα, το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου. Τότε, τέσσερα άτομα με κράνη είχαν μπει στο κατάστημα και με την απειλή όπλων είχαν αδειάσει τα ταμεία. Διέφυγαν με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους και το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε πάροδο της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Λίγη ώρα μετά την πρώτη ληστεία, οι ίδιοι δράστες λήστεψαν υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη λεωφόρο Αμφιθέας. Κατά τη διαφυγή τους, ωστόσο, καταδιώχθηκαν από αστυνομικούς και οι δύο από τους τέσσερις δράστες συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους όπλα αλλά και τα χρήματα από τη ληστεία. Οι αστυνομικοί αποδίδουν στους κατηγορουμένους και ενεργό ρόλο σε διακίνηση ναρκωτικών, δίχως πάντως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η έφοδος στην Πανεπιστημιούπολη έγινε χθες στις 6 το πρωί με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ασφάλειας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Από το σύνολο των 22 συλληφθέντων, οι εννέα εντοπίστηκαν μέσα στις φοιτητικές εστίες τις οποίες χρησιμοποιούσαν όχι μόνον ως κρησφύγετα αλλά και ως προσωρινά καταλύματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η αστυνομικός πυροβόλησε τον 30χρονο υπήκοο Αλβανίας όταν εκείνος την απείλησε με κατσαβίδι. Σύμφωνα με μια εκδοχή την εντόπισε ενώ απομακρυνόταν από το σημείο έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι απειλήθηκε ενώ φρουρούσε τη σύντροφο του 30χρονου που είχε ήδη συλληφθεί.

Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται και μια δόκιμη αστυφύλακας. Από τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνομιλιών των υπόπτων προέκυψε ότι έδινε πληροφορίες σε έναν από τους αλλοδαπούς συλληφθέντες, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή