Προκαταρκτική έρευνα για τη Siemens

Ηχηρή παρέμβαση από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο προκάλεσε η απόφαση απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή παρέμβαση από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο προκάλεσε η απόφαση απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, με αφορμή την έκδοση της απόφασης, που προκάλεσε αίσθηση και έκλεισε το κεφάλαιο της διερεύνησης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης διά της παραγραφής, καθώς τα ερευνώμενα αδικήματα είχαν τελεστεί το 1998 και πάντως μέχρι το 2002, παρενέβη διατάσσοντας προκαταρκτική έρευνα προς κάθε κατεύθυνση. Οπως αναφέρεται στην παραγγελία Ντογιάκου, η οποία απευθύνεται στον εισαγγελικό λειτουργό που θα αναλάβει την έρευνα, «παρακαλούμε να διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων».

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου μετά την απόφαση απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων.

Κατά την παραγγελία Ντογιάκου, η εισαγγελική έρευνα θα περιλάβει τους πάντες, όσους κατά καιρούς αναμείχθηκαν στη μακρά διαδρομή της υπόθεσης με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, και θα εστιαστεί στο ποιοι και γιατί καθυστέρησαν, ώστε όλοι οι κατηγορούμενοι να απαλλαγούν διά της παραγραφής. Σύμφωνα με την απόφαση απαλλάχθηκαν όλα τα μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens, Γερμανοί υπήκοοι που δικάστηκαν στην Ελλάδα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της θυγατρικής της στη χώρα μας, ανάμεσά τους και ο τότε διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Χριστοφοράκος, που δικάστηκε και στη Γερμανία, αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ στη χώρα μας, αλλά και ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί. Επίσης απαλλάχθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη –τότε– του ΟΤΕ, που είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στις «μαύρες» πληρωμές του γερμανικού κολοσσού, και λόγω παραγραφής και λόγω του ότι δεν πείστηκε το δικαστήριο αν πήραν χρήματα και πόσα. Πάντως η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, παρά την εισαγγελική έρευνα, είναι αδύνατον να ανατραπεί, καθώς η παραγραφή ποινικά παρασύρει και σβήνει τα πάντα, όμως δεν αποκλείεται να ασκηθεί αναίρεση για τα λίγα αδικήματα που πιθανόν δεν έχουν παραγραφεί και αξίζει τον κόπο να επαναδικαστούν.

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με αφορμή την έκδοση αποφάσεως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επί υποθέσεως γνωστής ως “σκάνδαλο Siemens”, με την οποία το δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλος αριθμός επί μέρους αξιοποίνων πράξεων έχει υποπέσει σε παραγραφή, παρακαλούμε να διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και να διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT