Ευρωπαϊκή γιορτή για τα πουλιά

Ευρωπαϊκή γιορτή για τα πουλιά

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, που γιορτάζεται και στη χώρα μας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, δίνει την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν τον μοναδικό κόσμο των μεταναστευτικών πουλιών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περίοδο αυτή εκατομμύρια πουλιά ταξιδεύουν από τον Βορρά προς τον Νότο για να διαχειμάσουν. Κάποια από αυτά θα διασχίσουν τη χώρα μας προς την Αφρική, κάποια άλλα θα περάσουν εδώ τον χειμώνα. Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, που γιορτάζεται και στη χώρα μας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, δίνει την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν τον μοναδικό κόσμο των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμη και χωρίς εξοπλισμό ή ειδικές γνώσεις, σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Birdlife International το 1993 και σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Στη χώρα μας τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. «Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών», εξηγεί η Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια επικοινωνίας της Ορνιθολογικής. «Παράλληλα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με έναν μοναδικό κόσμο, χωρίς να χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό ή γνώσεις. Στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, οι φορείς θα παρέχουν κιάλια και τηλεσκόπια, ενώ οι άνθρωποι που θα είναι εκεί θα βοηθούν τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα πουλιά και να καταλάβουν ποια είδη είναι».

Ορνιθοπαρατήρηση

Εκδηλώσεις από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με αφορμή το μεταναστευτικό πέρασμα στην Αφρική.

Η ορνιθοπαρατήρηση (birdwatching) είναι μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες μορφές ψυχαγωγίας σε όλη την Ευρώπη. «Απευθύνεται σε κάθε ηλικία και σε φέρνει κοντά σε έναν υπέροχο κόσμο. Τα πουλιά δίπλα μας είναι τόσα, με τεράστια ποικιλομορφία και οι περισσότεροι δεν τα παρατηρούμε», λέει η κ. Τρίγκου. «Την περίοδο αυτή στην Ελλάδα θα συναντήσουμε τους ανοιξιάτικους μετανάστες, που δεν έχουν φύγει όλοι ακόμη, όπως οι ερωδιοί, τα κιρκινέζια και οι πελαργοί. Θα δούμε όμως και τους χειμερινούς μετανάστες, που έρχονται από τον Βορρά για να περάσουν τον χειμώνα εδώ στον Νότο, όπως πολλά είδη χηνών και παπιών».

Πού θα γίνουν

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες από τη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, συνεχίζονται αύριο στη Δαδιά, οι περισσότερες όμως θα διεξαχθούν το Σάββατο (λιμνοθάλασσα Λευκάδας) και την Κυριακή (λίμνη Βόλβη, υγρότοπος Αστρους Κυνουρίας, υγρότοπος Καλυβίων Ναυπλίου, λίμνη Κερκίνη, Νέα Αγαθούπολη Πιερίας, Κλειδωνιά Κόνιτσας). Σε κάποιες περιοχές, όπως στην Αττική (υγρότοπος Βουρκαρίου Μεγάρων), στη Θεσπρωτία (Ελος Καλοδικίου), στην Πρέσπα, στην Κοζάνη (λίμνη Πολυφύτου) και στα Ιωάννινα (λίμνη Παμβώτιδα) θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά, ενώ στη Βόλβη, στο Αστρος και στη Δαδιά θα γίνει και απελευθέρωση πουλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή