Εντάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Εντάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα συνεχιστεί προσεχώς η δίκη της Χρυσής Αυγής, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό (εφετείο), ενώ με την επανέναρξη της δικαστικής διαδικασίας χθες, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι, η δίκη σημαδεύτηκε από εντάσεις και ενστάσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα συνεχιστεί προσεχώς η δίκη της Χρυσής Αυγής, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό (εφετείο), ενώ με την επανέναρξη της δικαστικής διαδικασίας χθες, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι, η δίκη σημαδεύτηκε από εντάσεις και ενστάσεις.

Η εξέταση της υπόθεσης επί της ουσίας, που θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου, θα έχει ως αφετηρία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, γεγονός που αποτέλεσε και την αφετηρία για την ποινική αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. και κατέληξε σε βαριές κατηγορίες και εις βάρος των πολιτικών στελεχών της με ανάλογες καταδίκες, που τελικά συνετέλεσαν καθοριστικά στον πολιτικό αφανισμό του κόμματος.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία με παρόντα τον Ηλία Κασιδιάρη, πρώην βουλευτή της Χ.Α. και κρατούμενο στις φυλακές, σημειώθηκαν εντάσεις όταν οπαδοί της Χ.Α. χειροκρότησαν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Κασιδιάρη αλλά και του Ιωάννη Λαγού, ευρωβουλευτή (σε αναστολή), που επίσης ήταν παρών, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος είναι «πολιτικός κρατούμενος».

Στα χειροκροτήματα οπαδών των δικαζόμενων πολιτικών στελεχών της Χ.Α. αντέδρασαν πολίτες που συμπαρίστανται στα θύματα της Χ.Α. και πρωτίστως στη Μάγδα Φύσσα, η οποία δεν παραλείπει –όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο– να είναι παρούσα στη δικαστική αίθουσα, που και χθες ήταν κατάμεστη.

Αρρωστος ο Μιχαλολιάκος

Τα συνθήματα των οπαδών του πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη προκάλεσαν την αντίδραση των παρευρισκομένων.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε επί μακρόν κατά τη χθεσινή διαδικασία με ενστάσεις που προβλήθηκαν κυρίως από την υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, άλλοτε πανίσχυρου αρχηγού της Χ.Α., που δεν παρίσταται στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπείται, καθώς έχει προσκομίσει έγγραφα για τη σοβαρότατη κατάσταση της υγείας του, η οποία επιδεινώθηκε μετά τη νόσησή του από κορωνοϊό.

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, το οποίο με την πρόεδρό του Σοφία Πανουτσακοπούλου επιχειρεί να επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία, έτσι ώστε η δίκη σε δεύτερο βαθμό να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο και να μην κρατήσει πέντε χρόνια, όπως συνέβη με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Η δήλωση

Από την πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση, το γεγονός που προκάλεσε αίσθηση ήταν μια φράση του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος υπερασπιζόμενος την αθωότητά του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ανήκει «σε ένα κόμμα από αυτά που τώρα κυριαρχούν στην Ευρώπη».

Η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. σε δεύτερο βαθμό αφορά κυρίως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και άλλες εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης, όχι όμως όλες όσες αποτέλεσαν το αρχικό βαρύ κατηγορητήριο, καθώς κάποιες από αυτές δικάστηκαν σε πρώτο βαθμό και τώρα δεν απασχολούν την παρούσα δίκη, όπως η επίθεση στελεχών της Χ.Α. σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή