Πανεπιστημιούπολη: Η συμμορία της «Εστίας» σε δράση

Πανεπιστημιούπολη: Η συμμορία της «Εστίας» σε δράση

Πώς περιγράφουν στις καταθέσεις τους τη δράση της σπείρας φοιτητές και εργαζόμενοι στην Πανεπιστημιούπολη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επικρατoύν έντονος φόβος και ανησυχία, αφού το κλίμα στις εστίες θυμίζει γκέτο… Παλαιότερα ακούγαμε κανονικά μουσική, ενώ πλέον φοβόμαστε μην έρθουν και μας κλέψουν μέχρι και τα ηχοσυστήματα». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών 23χρονη, που τα τελευταία 3 χρόνια ζούσε υπό καθεστώς τρόμου στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου. Κατέθεσε στους αστυνομικούς, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δράση συμμορίας Ελλήνων και Αλβανών ληστών, που είχαν ορμητήριο και καταφύγιό τους την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Πανεπιστημιούπολη: Η συμμορία της «Εστίας» σε δράση-1

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, πάντως, πήραν κατάθεση και από δύο υπαλλήλους που απασχολούνταν ως φύλακες των εστιών. Τι κατέθεσαν αυτοί; Ενας 34χρονος Ελληνας, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο από τον Ιούλιο περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ότι «πριν από περίπου μία εβδομάδα, ενώ βρισκόμουν στο ισόγειο γραφείο άκουσα 4-5 πυροβολισμούς από επάνω δωμάτια και μετά είδα τρία άτομα να βγαίνουν και να φεύγουν κρυμμένα στο σκοτάδι». Ενας 28χρονος υπήκοος Ουκρανίας, που επίσης εργάζεται ως φύλακας τους τελευταίους δύο μήνες, ομολόγησε αδυναμία των εργαζομένων στη φύλαξη να διατηρήσουν την τάξη ενώ αναφέρθηκε σε καταλήψεις δωματίων, διακίνηση ναρκωτικών εντός των εστιών κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν δύο φοιτήτριες που δέχθηκαν επίθεση από μέλη της συμμορίας ενημέρωσαν για το περιστατικό τους φύλακες, εκείνοι προσπάθησαν να τις καθησυχάσουν λέγοντάς τους ότι οι δράστες «έκαναν πλάκα».

Ερευνάται ο ρόλος των συγκεκριμένων φυλάκων, με τους αστυνομικούς πάντως να θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο να τελούσαν υπό καθεστώς φόβου, αποφεύγοντας να έρθουν σε σύγκρουση με τα μέλη της ένοπλης συμμορίας.

Πανεπιστημιούπολη: Η συμμορία της «Εστίας» σε δράση-2
Στιγμιότυπα από τη δράση των κακοποιών που συνελήφθησαν στη φοιτητική εστία. Τα πιστόλια, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, τα χρησιμοποιούσαν και για τον εκφοβισμό φοιτητών και εργαζομένων στην Πανεπιστημιούπολη.

Δύο υπάλληλοι φύλαξης κατέθεσαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, καθώς είχαν δει να διακινούνται ναρκωτικά και είχαν ακούσει πυροβολισμούς.

Αποκαλυπτικές συνομιλίες

Στην πολυσέλιδη δικογραφία παρατίθενται συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων, από τις οποίες προκύπτει ότι όταν ήθελαν να αποφύγουν τη σύλληψη οι διωκόμενοι κατέφευγαν στις εστίες, όπως και ότι έπαιρναν μέτρα αντιπαρακολούθησης προκειμένου να αποφύγουν τετ α τετ με τους αστυνομικούς. «Εχει ανοίξει η πόρτα της Πολυτεχνειούπολης τώρα, μπορεί να πάω μέσα. Θα πάω εκεί μέσα γιατί εκεί μέσα είμαι ασφαλής», ακούγεται να λέει το πρωί της 20ής Σεπτεμβρίου στη σύντροφό του ο ένας από τους διωκόμενους. «Κάνε έναν κύκλο να δεις εάν η πιλοτή έχει μέσα κόσμο», τη συμβουλεύει σε άλλη τηλεφωνική τους επικοινωνία. «Εχουν ανέβει στη μηχανή, μηχανή μπάτσικη», τον ενημερώνει εκείνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, τέλος, και οι συνομιλίες ενός εκ των φερομένων ως αρχηγικών μελών της συμμορίας με τη σύντροφό του, δόκιμη αστυνομικό που κατηγορείται ότι τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση, τον Ιανουάριο του 2022, η 22χρονη φέρεται να τον προειδοποιεί για επικείμενη επιχείρηση σύλληψης του αδελφού του: «να προσέχει μωρέ… με το αμάξι. Γιατί μου είχες πει ότι δεν έχει καλά λάστιχα».

Για συμμετοχή στη σπείρα συνελήφθησαν χθες σε ξενοδοχείο στην Πρέβεζα ένας άνδρας και μια γυναίκα. Πιθανολογείται ότι σχεδίαζαν να διαφύγουν στην Αλβανία.

Πανεπιστημιούπολη: Η συμμορία της «Εστίας» σε δράση-3
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT