Αναδάσωση 15.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Εύβοια

Αναδάσωση 15.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Εύβοια

Το έργο θα αρχίσει σε ένα χρόνο, καθώς τότε θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση τα δένδρα από το κρατικό φυτώριο της Ροδόπης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 15.000 στρέμματα προσδιορίζουν τελικά οι επιστήμονες τη (δημόσια) έκταση στη Βόρεια Εύβοια στην οποία θα πρέπει να παρέμβει «ανθρώπινο χέρι» μέσω αναδασώσεων. Πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκαν οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν τα επόμενα χρόνια φυτεύσεις, κυρίως ελάτης και μαύρης πεύκης, ενώ ξεκίνησε η σποροσυλλογή που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των νέων δένδρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νωρίτερο που θα μπορούν οι αναδασώσεις να ξεκινήσουν είναι σε ένα έτος, καθώς τα φυτά που υπάρχουν σε φυτώριο στη Θράκη δεν είναι ακόμη ώριμα.

Η μελέτη αναδάσωσης, την οποία έχει αναλάβει το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, βρίσκεται την περίοδο αυτή σε φάση ολοκλήρωσης. Προ ημερών κατατέθηκε στο «Εύβοια Μετά» (όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης) και στο υπουργείο Περιβάλλοντος το τεχνικό δελτίο των έργων αναδάσωσης και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός. Τεχνικά, λοιπόν, η αναδάσωση περιλαμβάνει έξι κατηγορίες έργων: Τη συλλογή σπόρων, την παραγωγή φυταρίων (μικρών δένδρων) στα φυτώρια, την παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης και τέλος την ίδια την αναδάσωση. Επίσης, έργα αποκατάστασης υγρασίας εδάφους (λιμνούλες, δίκτυα νερού κ.ά.) και τον υπολογισμό της δέσμευσης και αποθήκευσης CO2. Το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε στα 20,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος –τα 16,5 εκατ. ευρώ– αφορά τις εργασίες αναδάσωσης. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αφορά κυρίως δημόσιες δασικές εκτάσεις, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη λύσεις με τους ιδιωτικούς συνεταιρισμούς.

Οι περιοχές που πρόκειται να αναδασωθούν είναι σε εκτάσεις με ελάτη και μαύρη πεύκη και, σε ένα μικρότερο τμήμα, με χαλέπιο πεύκη. «Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν ξανακαεί στο παρελθόν, ή εκτάσεις με μεγάλες κλίσεις», λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. «Η φυσική αναγέννηση είναι εντυπωσιακή. Είχαμε αρχικά προετοιμαστεί για πολύ μεγαλύτερη έκταση αναδάσωσης, αλλά φαίνεται ότι τελικά δεν θα χρειαστεί. Μέρος των αναδασώσεων θα είναι και οι ζώνες γύρω από οικισμούς, στις οποίες θα φυτευθούν και πλατύφυλλα». «Την περίοδο αυτή ξεκίνησε η συλλογή σπόρων ελάτης, χαλεπίου και μαύρης πεύκης, σύμφωνα με τις οδηγίες που δώσαμε στο προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος», εξηγεί η Θέκλα Τσιτσώνη, επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναδάσωσης. «Θα ακολουθήσει η σπορά τους σε φυτώρια που θα υποδείξει το υπουργείο. Κατά κανόνα η μαύρη πεύκη χρειάζεται δύο έτη, ώστε το φυτάριο να αναπτυχθεί αρκετά για να μπορεί να μεταφυτευθεί, και η ελάτη τρία έτη. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε περίπου 100.000 φυτάρια μαύρης πεύκης στο κρατικό φυτώριο της Οργάνης στη Ροδόπη. Τα φυτάρια είναι ενός έτους και προήλθαν από σποροσυλλογή που είχε γίνει στην Εύβοια πριν από τη μεγάλη καταστροφή. Επομένως κατά την άποψή μας οι πρώτες αναδασώσεις μπορούν να ξεκινήσουν με αυτά τα φυτάρια το φθινόπωρο του 2023».

Δασικά έργα

Παράλληλα με το πρόγραμμα αναδάσωσης ολοκληρώνεται την περίοδο αυτή και η μελέτη που αφορά διάφορα δασικά έργα, υπό την επωνυμία «Νέο Δάσος». Οπως αναφέρει ο κ. Αμυράς, ανάμεσα σε αυτά είναι η δημιουργία ενός μονοπατιού 130 χλμ., από τη Λιχάδα στη Βόρεια Εύβοια έως την Καρυστία στη Νότια Εύβοια, ενός δικτύου 22 μονοπατιών στην Ιστιαία, την αποκατάσταση των χώρων δασικής αναψυχής στους καταρράκτες του Δρυμώνα, το Βαθύρεμα και την Καναπίτσα και τη δημιουργία δασικού χωριού στους Παπάδες. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν από τα δασαρχεία και την Περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT