Αναμένοντας τους νέους προσωπικούς γιατρούς

Αναμένοντας τους νέους προσωπικούς γιατρούς

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να διευρυνθεί ο αριθμός των προσωπικών γιατρών της χώρας, με την ένταξη στο σύστημα όλων των παθολογικών ειδικοτήτων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να διευρυνθεί ο αριθμός των προσωπικών γιατρών της χώρας, με την ένταξη στο σύστημα όλων των παθολογικών ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, προς τα μέσα του μήνα ο ΕΟΠΥΥ θα είναι έτοιμος για να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με ενδιαφερόμενους γιατρούς επιπλέον δέκα ειδικοτήτων, και συγκεκριμένα καρδιολόγους, πνευμονολόγους, νεφρολόγους, ρευματολόγους, γαστρεντερολόγους, ενδοκρινολόγους, νευρολόγους, παθολόγους-ογκολόγους, αιματολόγους και γιατρούς φυσικής αποκατάστασης.

Η διεύρυνση του θεσμού και σε άλλες ειδικότητες έγινε καθώς το ενδιαφέρον από τους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς για να συμμετάσχουν στο σύστημα ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, δεν ήταν το αναμενόμενο. Στην Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον για έναν πολίτη να βρει διαθέσιμο προσωπικό γιατρό ή εάν βρει, αυτός θα είναι πολύ μακριά από την περιοχή στην οποία μένει. Αλλωστε, το ίδιο το υπουργείο Υγείας έχει καλέσει τους πολίτες να περιμένουν έως την υπογραφή των νέων συμβάσεων με γιατρούς προκειμένου να εγγραφούν.

O ΕΟΠΥΥ πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με ενδιαφερόμενους γιατρούς επιπλέον δέκα ειδικοτήτων, καθώς οι παθολόγοι που ανταποκρίθηκαν ήταν λιγότεροι από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που διοργάνωσαν η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, έως και χθες είχαν ενταχθεί στο σύστημα περίπου 3.300 προσωπικοί γιατροί, εκ των οποίων οι 2.100 είναι γιατροί του ΕΣΥ και οι 1.200 ιδιώτες. Σημειώνεται ότι συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 4.000 ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί/οικογενειακοί γιατροί. Επίσης είχαν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό περίπου 4,3 εκατ. πολίτες. Ειδικά, στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, η οποία είναι και εκείνη που κάνει τη μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας, έχει εγγραφεί το 65% των πολιτών, στην ομάδα 40 έως 64 ετών το 55% και στην ομάδα 18 έως 39 ετών το 30% των πολιτών. Ηδη χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p) ήταν «ανεβασμένα» 85.000 διαθέσιμα ραντεβού, προκειμένου οι πολίτες να προγραμματίσουν την πρώτη τους επίσκεψη στον προσωπικό τους γιατρό.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι πέρα από τους αριθμητικούς στόχους του νέου συστήματος, το σημαντικό είναι να λειτουργήσει. «Να αρχίσουν να αναπτύσσουν οι πολίτες την κουλτούρα ότι ο προσωπικός τους γιατρός θα είναι η πρώτη τους επαφή με το σύστημα», τόνισε. Και ξεκαθάρισε ότι όσοι πολίτες εγγράφονται θα πρέπει να έχουν δωρεάν παροχή από τον προσωπικό γιατρό ακόμα και εάν απευθύνονται σε αυτόν εκτός του δεσμευμένου ωραρίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε από τους συμμετέχοντες μεταξύ άλλων η ανάγκη ουσιαστικής κατάρτισης των γιατρών που θα αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού και οι οποίοι όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να εστιάσουν στην πρόληψη, την αξιολόγηση των αναγκών του κάθε πολίτη και την εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια οργάνωσης του νέου συστήματος ΠΦΥ καταγράφεται αύξηση της COVID-19 στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα (αύξηση κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή), έγιναν κατά μέσον όρο 153 εισαγωγές περιστατικών COVID-19 (31% αύξηση) και δηλώθηκαν 85 θάνατοι ασθενών με τη νόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή