Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας – «Ζήτημα εμπιστοσύνης»: Η έρευνα του iMEdD για την οπτική του κοινού

Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας – «Ζήτημα εμπιστοσύνης»: Η έρευνα του iMEdD για την οπτική του κοινού

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας που πραγματοποιείται από το iMEdD στο Ωδείο Αθηνών ως και τις 9 Οκτωβρίου 2022

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας που πραγματοποιείται από το iMEdD στο Ωδείο Αθηνών ως και τις 9 Οκτωβρίου 2022, θέτοντας στο επίκεντρο την εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε ενδιαφέρουσα πανελλαδική έρευνα του iMEdD για τη στάση του κοινού απέναντι στη δημοσιογραφική κοινότητα. Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά: η πλειοψηφία των πολιτών δεν θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης αξιόπιστα. Εξίσου αρνητικές ήταν οι απόψεις και για τους ανθρώπους που επιτελούν το έργο της ενημέρωσης, τους δημοσιογράφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα συντριπτικό ποσοστό (πάνω από το 80%) θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη.

Τα αποτελέσματα αυτά σχολίασε το πάνελ των προσκεκλημένων ομιλητών:

  • Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής εφημερίδας «Η Καθημερινή»
  • Μάνος Χωριανόπουλος, Διευθυντής, News 24/7
  • Louis Jacobson, Ανώτερος Ανταποκριτής του PolitiFact
  • Laura Saarikoski, Αρχισυντάκτρια, Helsingin Sanomat
  • Αντώνης Καλογερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λίβερπουλ Ερευνητικός Συνεργάτης, Reuters Institute for the Study of Journalism, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
  • Γιώργος Σιάκας, Διευθυντής Ερευνών στη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς ΕΠΙ ΠαΜακ Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ

Χαρακτηριστικά, προχωρώντας και σε μια αυτοκριτική, ο Αλέξης Παπαχελάς σχολίασε ότι τα μέσα δεν άκουσαν τον παλμό της κοινωνίας κατά την περίοδο των μνημονίων και έτσι μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει η απώλεια της εμπιστοσύνης προς αυτά τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Παπαχελάς πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας δημοσιογράφος είναι η αυτολογοκρισία. Για παράδειγμα, ένας νέος δημοσιογράφος που είναι διαπιστευμένος σε ένα υπουργείο ενδεχομένως να διστάσει να γράψει για μια αποκάλυψη που μπορεί να αποδειχτεί αρνητική για την κυβέρνηση.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση της Φινλανδής Laura Saarikoski, η οποία εξήγησε γιατί -σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει το χαμηλότερο ποσοστό- η χώρα της είναι πρώτη στην Ευρώπη στο ποσοστό εμπιστοσύνης προς τα μέσα ενημέρωσης. Όπως είπε, το επίπεδο της δημοσιογραφίας εξαρτάται από το επίπεδο της κοινωνίας. Υπάρχει μεγάλη ομοιογένεια στη φινλανδική κοινωνία (λιγότερη πόλωση και διαφορές, ταξικές και πολιτισμικές) και υψηλό μορφωτικό επίπεδο των πολιτών.

Σχετικά με τη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022 από το iMEdD

Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας μεταδίδεται διαδικτυακά μέσα από την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, forum.imedd.org. Η διαδικτυακή μετάδοση είναι ελεύθερη προς όλους και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου εκτός των workshop και των flashsession, ενώ οι επισκέπτες του website έχουν τη δυνατότητα επιλογής διερμηνείας στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Για όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας από κοντά, η δυνατότητα εγγραφής είναι πλέον διαθέσιμη μόνο στο Ωδείο τις ημέρες και ώρες της διοργάνωσης.

Στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας συμμετέχουν περισσότερα από 500 μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας και πάνω από 100 καταξιωμένοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές καθώς και εκπρόσωποι ανεξάρτητων Οργανισμών. Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται στο κοινό δύο έρευνες πανελλαδικής εμβέλειας που ολοκλήρωσε το iMEdD σε συνεργασία με το τμήμα Ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εντοπίζουν ενδιαφέροντα σημεία σχετικά με την άποψη κοινού και δημοσιογράφων για τη δημοσιογραφία. Εκθέσεις φωτορεπορτάζ, διαδραστικά data installations αλλά και «media village» με διεθνείς οργανισμούς και ανεξάρτητα Μέσα που θα επιμεληθούν ξεχωριστά sessions, ολοκληρώνουν τη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας.

Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές εδώ.

Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας είναι μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού Oργανισμού iMEdD και αποτελεί την τέταρτη διοργάνωση μιας ετήσιας συνάντησης της δημοσιογραφικής κοινότητας. Κάθε χρόνο δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των Mέσων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, συναντιούνται για να συζητήσουν για νέες μεθόδους και εργαλεία, καθώς και να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας για μια ποιοτικότερη δημοσιογραφία.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις, επισκεφθείτε την κατηγορία FAQ εδώ ή επικοινωνήστε στο [email protected].

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή