Η Ιερά Σύνοδος για Τουρκία, μεταναστευτικό και ενέργεια

Η Ιερά Σύνοδος για Τουρκία, μεταναστευτικό και ενέργεια

Ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ενδοοικογενειακή βία αλλά και ανεμβολίαστοι υγειονομικοί συμπεριελήφθησαν στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της χθες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ενδοοικογενειακή βία αλλά και ανεμβολίαστοι υγειονομικοί συμπεριελήφθησαν στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της χθες. Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν με το οποίο η Ιερά Σύνοδος απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό, εκφράζεται η αντίθεση στις συνεχιζόμενες απειλές από την πλευρά της Τουρκίας και στις ανυπόστατες αμφισβητήσεις της εδαφικής κυριαρχίας. Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, εκφράζεται οδύνη για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού δράματος, την αύξηση των ροών και τον μη σεβασμό των διεθνών συνθηκών, «με αποτέλεσμα τη μετατροπή του Αιγαίου σε πέλαγος – νεκροταφείο, αντί να είναι πέλαγος ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών». Αναφορικά με την ενδεχόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια νέα πρόκληση που θα κληθεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αλλά και η πατρίδα μας, αναφέρεται ότι η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην προσπάθεια «όση Αυτή δύναμις». Αναφορά γίνεται και στα αυξανόμενα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία «διασαλεύουν τα θεμέλια του κοινωνικού ιστού», ενώ τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν μπορούν «να κωφεύσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υγειονομικών σε αναστολή για επιστροφή στην υπηρεσία τους, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά μέτρα, για τη συνέχιση της προσφοράς τους στον χώρο της υγείας».

Χθες, τελευταία ημέρα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πλήρωσης των κενών θέσεων μητροπολιτών με την εκλογή των νέων μητροπολιτών Δράμας και Ηλείας. Στη μητρόπολη Δράμας νέος μητροπολίτης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, ο οποίος έλαβε στη δεύτερη ψηφοφορία 69 ψήφους από συνόλου 74 ψηφισάντων. Η χειροτονία του θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, στη Μητρόπολη Αθηνών. Νέος μητροπολίτης Ηλείας αναδείχθηκε ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, με 55 ψήφους από 74 ψηφισάντων.

Χθες, επίσης, τοποθετήθηκαν στη θέση του Α΄ Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιμανδρίτης κ. Σεραπίων Μιχαλάκης και στη θέση του Β΄ Γραμματέως ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Καραμούζης.

Την προσεχή εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όπου, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα ενημερώσει για την αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει ανακύψει στους Αγίους Ισιδώρους του Λυκαβηττού και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Το πόρισμα της Αρχιεπισκοπής κάνει μεταξύ άλλων αναφορά σε αγυρτεία, απιστία και απάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή