Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5 Ρίχτερ στην Ιτέα

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5 Ρίχτερ στην Ιτέα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για το αν ο σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου κοντά στην Ιτέα ήταν ο κύριος. Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και στην Αττική. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι το ρήγμα είχε διεύθυνση Ανατολή – Δύση, στην είσοδο του Κόλπου της Ιτέας, και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 με 3 χιλιόμετρα.

Διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση αυτή τη στιγμή για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς θα πρέπει να δούμε την μετασεισμική ακολουθία και την εξέλιξη του φαινομένου. 

Πάντως, ο κ. Λέκκας έστειλε μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί η περιοχή και οι υποδομές της αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, μέχρι 6,5 Ρίχτερ, όπως αυτός που εκδηλώθηκε για παράδειγμα το 1995 και δεν υπήρξαν ζημιές. 

Δήλωσε ότι μετά τον σεισμό, ακολούθησαν τέσσερις με πέντε δονήσεις της τάξης των 2,5 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή. 

«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας» γράφει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκηs Τσελέντης.

«Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή» προσθέτει και συμπληρώνει «Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δεν βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».

“Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει οι επιστήμονες να είμαστε επιφυλακτικοί για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός”, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μετασεισμού έως και 4,5 Ρίχτερ.  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή