Πρόγραμμα «Νοσηλεία»: Φροντίδα κατ’ οίκον για ασθενείς με long covid

Πρόγραμμα «Νοσηλεία»: Φροντίδα κατ’ οίκον για ασθενείς με long covid

Το νέο πρόγραμμα της «Νοσηλείας», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΜΚΣ Δεσμός, παρέχει δωρεάν εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με κατ’οίκον υπηρεσίες, σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από συμπτώματα της post/ long covid

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλώς ήρθες, κούκλα μου!» Ετσι υποδέχεται η 93χρονη κ. Χαρίκλεια τη νοσηλεύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Νοσηλεία», που την επισκέπτεται τακτικά κατ’ οίκον για αιμοληψία, μεταγγίσεις αίματος και ενέσεις κυτταροπροστατευτικές. Παράλληλα, η κ. Χαρίκλεια κάνει και συνεδρίες φυσικοθεραπείας, χάρη στις οποίες ανακτά σταδιακά μέρος της χαμένης της κινητικότητας.

Το νέο πρόγραμμα της «Νοσηλείας», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΜΚΣ Δεσμός, παρέχει δωρεάν εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με κατ’οίκον υπηρεσίες, σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από συμπτώματα της post/ long covid. «Εχω νοσηλευτεί, έμεινα πολύ καιρό στο κρεβάτι, τώρα χρειάζομαι φυσιοθεραπεία», «πήρα εξιτήριο, αλλά τώρα έχω καθετήρα, έχω ανάγκη από βοήθεια στο σπίτι». Παρόμοια αιτήματα κατέκλυζαν τους τελευταίους μήνες το τηλεφωνικό κέντρο της «Νοσηλείας».

«Υπήρξε μια αύξηση αιτήματων περίπου 20%» εξηγεί στην «Κ» η κ.Ολγα Παπαδοηλιοπούλου, executive director της «Νοσηλείας», αναφερόμενη στους λόγους δημιουργίας του νέου προγράμματος. Στις παροχές περιλαμβάνεται ιατρική παρακολούθηση, νοσηλευτική υποστήριξη, ψυχολογική ενδυνάμωση, φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, αλλά και υπηρεσίες τηλεϊατρικής μέσω της ψηφιακής κλινικής της «Νοσηλείας». Περιζήτητοι, ωστόσο, μεταξύ των ωφελουμένων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άνω των 60 ετών, είναι ο φυσιοθεραπευτής και ο ψυχολόγος. «Ο κάθε συνεργάτης μας επισκέπτεται τον ασθενή και κάνει αξιολόγηση της κατάστασης του, βάσει αυτής θα αποφασίσει τον αριθμό των συνεδρίων και τη συχνότητα» διευκρινίζει ο δρ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, γιατρός παθολόγος και πρόεδρος της «Νοσηλείας». «Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα που έχει αποκτήσει ο ασθενής δεν εμπίπτουν σε long covid, αλλά πρόκειται για κάποιο νόσημα που προϋπήρχε και ο κορωνοϊός το έφερε στην επιφάνεια» προσθέτει ο ίδιος. 

Την άνοιξη η κ. Χαρίκλεια, αν και τριπλά εμβολιασμένη, νόσησε βαριά από κορωνοϊό. «Τα μέλη της ‘Νοσηλείας’, έχοντας τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, ήρθαν και την εξέτασαν, της συνταγογράφησαν αντιικά, κορτιζόνη, αντιβίωση» διηγείται η κόρη της, Σοφία. «Η μητέρα μου δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα, έως μέχρι τότε έπαιρνε μόνον ένα χάπι για την πίεση» θυμάται, «μάλιστα ανεβοκατέβαινε και τις σκάλες του σπιτιού, για να πάει κάθε Κυριακή εκκλησία». Χρειάστηκε, ωστόσο, οξυγόνο για πολλές μέρες, ενώ αφού αρνητικοποιήθηκε, «είχε μια μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, σερνόταν».

Ο αιματολογικός έλεγχος ανέδειξε ότι η ηλικιωμένη είχε μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, το οποίο προκαλεί υψηλή αναιμία και εξάντληση. «Είτε αυτό προέκυψε ως επιπλοκή του κορωνοϊού είτε αυτός στάθηκε η αφορμή για να το ανακαλύψουμε» επισημαίνει η Σοφία, που ζει στο ίδιο κτίριο με τη μητέρα της και είναι αποκλειστικά επιφορτισμένη με τη φροντίδα της. «Το πρόγραμμα μου έχει λύσει τα χέρια» επισημαίνει η ίδια. «Για να την πάμε στο νοσοκομείο, χρειαζόμαστε ιδιωτικό ασθενοφόρο και αν έπρεπε να πηγαίνουμε τόσο συχνά για τη θεραπεία, το κόστος, οικονομικό και ψυχολογικό, θα ήταν δυσβάσταχτο» τονίζει. «Η ίδια, άλλωστε, η ασθενής νιώθει ασφαλής, ακριβώς επειδή παραμένει στο σπίτι της, στο μυαλό της μόνο η νοσηλεία σε νοσοκομείο συνεπάγεται κάτι σοβαρό». Επιπλέον, η νοσηλεύτρια και ο φυσιοθεραπευτής του προγράμματος με περίσσια υπομονή της εξηγούν όλα τα βήματα της θεραπείας. «Είναι διαυγής και χαίρεται να την ενημερώνουν απευθείας για την πορεία της υγείας της, η οποία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης». 

Το σχέδιο δράσης της Νοσηλείας, που βρίσκεται εν εξελίξει, απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ασθενείς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε κάποιο από τα πρόγραμμα της Νοσηλείας αλλά και νέοι που νόσησαν με δυσμενέστερα για την υγεία τους συμπτώματα από τη νόσο Covid-19 και έχουν ανάγκη αποκατάστασης, προκειμένου να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

«Υπάρχει περιθώριο να ενταχθούν και άλλοι ασθενείς στο πρόγραμμα» τονίζει η κ. Παπαδοηλιοπούλου. Προϋπόθεση είναι να ζουν στο κέντρο της Αθήνας ή σε όμορους δήμους, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα. Οι ωφελούμενοι, βάσει κριτηρίων, θα λάβουν επιπλέον υπηρεσίες από τα προγράμματα του οργανισμού, όπως τηλεφωνική καθοδήγηση και παροχή αναγκαίων ειδών φροντίδας από την κοινωνική αποθήκη της Νοσηλείας και από άλλους φορείς.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή