Μια μαία σε ευαίσθητες αποστολές – Πενθώντας το παιδί που δεν πρόλαβε να γεννηθεί

Μια μαία σε ευαίσθητες αποστολές – Πενθώντας το παιδί που δεν πρόλαβε να γεννηθεί

«Στόχος μας είναι να φροντίσουμε τις γυναίκες να βιώσουν την απώλεια όσο γίνεται με λιγότερο πόνο», λέει στην «Κ» η Ελισάβετ Μανιατέλλη, «ψυχή» του νεοσύστατου τμήματος Περιγεννητικής Απώλειας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι βρεθούν σήμερα το βράδυ στις 8 έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, θα δουν το κτίριο του νοσοκομείου να φωταγωγείται με χρώματα σιέλ και ροζ. Είναι τα επίσημα χρώματα ευαισθητοποίησης για την απώλεια κύησης και τον βρεφικό θάνατο, που αφορά αρκετές γυναίκες υποψήφιες μητέρες στη χώρα μας, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δυσκολεύονται να μιλήσουν για το πένθος που βιώνουν.

Δίπλα σε αυτές τις γυναίκες στέκεται το Αρεταίειο, με τη Β΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική που φιλοξενεί το μοναδικό τμήμα Περιγεννητικής Απώλειας που υπάρχει στη χώρα μας. Η λειτουργία του τμήματος ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και μέσα στον ενάμιση μήνα έχει υποστηρίξει οκτώ γυναίκες, οι οποίες σε ένα περιβάλλον εκτός του νοσοκομειακού θαλάμου μιλούν για την απώλειά τους, μοιράζονται συναισθήματα και λαμβάνουν συμβουλές από ειδικό προσωπικό για το πώς να αντιμετωπίσουν τη θλίψη.

«Η πρωτοβουλία ανήκει στις μαίες μας και συγκεκριμένα είναι ιδέα της Ελισάβετ Μανιατέλλη. Ηδη είχαμε ξεκινήσει με τη δημιουργία του pampering room για τις γυναίκες με καρκίνο. Σκεφτήκαμε ότι, εφόσον έχουμε τις υποδομές και το προσωπικό, θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να υποστηρίξουμε τις γυναίκες με περιγεννητική απώλεια σε αυτήν τη διαδικασία του πένθους που βιώνουν, έως ότου φτάσουν σε μία λύση», σημειώνει στην «Κ» ο διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, Νίκος Βλάχος.

Μια μαία σε ευαίσθητες αποστολές – Πενθώντας το παιδί που δεν πρόλαβε να γεννηθεί-1
Η φωταγώγηση του Αρεταίειου γίνεται στο πλαίσιο της 15ης Οκτωβρίου – Ημέρας Μνήμης για την απώλεια κύησης και του βρεφικού θανάτου. [INTIME NEWS]

«Στόχος μας είναι να φροντίσουμε τις γυναίκες να βιώσουν την απώλεια όσο γίνεται με λιγότερο πόνο. Δεν μπορείς να πάρεις τον πόνο τους, αλλά μπορείς να τον απαλύνεις», επισημαίνει στην «Κ» η Ελισάβετ Μανιατέλλη, μαία, MSc, PhD. Η ίδια εργάστηκε τέσσερα χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2006 και το 2013 έκανε διδακτορικό με θέμα την περιγεννητική απώλεια, αλλά και τα κενά στη χώρα μας στην υποστήριξη των γυναικών που τη βιώνουν. Aναφερόμενη στην εμπειρία της από την υποστήριξη γυναικών με περιγεννητική απώλεια, σημειώνει πως «το πρώτο πράγμα που λένε είναι ότι δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που βιώνουν. Για μια γυναίκα που χάνει ένα παιδί το οποίο δεν έχει γεννηθεί ακόμη, το πένθος είναι ιδιωτικό. Δεν αναγνωρίζεται κοινωνικά ως αληθινό πένθος και οι γυναίκες δεν μπορούν να εκφραστούν και να λάβουν τη στήριξη που δικαιούνται. Είναι μια απροσδόκητη απώλεια, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανησυχία για την επόμενη κύηση. Μπορεί στην επόμενη εγκυμοσύνη η γυναίκα να έχει μειωμένο προγεννητικό δεσμό με το παιδί υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης απώλειας. Συχνά οι γυναίκες βιώνουν απομόνωση, νιώθουν ενοχές, νιώθουν ότι το σώμα τους τις απογοήτευσε».

Η διάρκεια του πένθους εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. «Γνωρίζουμε ότι όσο πιo καλός είναι ο δεσμός μεταξύ της γυναίκας και του συζύγου ή συντρόφου της, τόσο πιo γρήγορα μπορεί να ξεπεραστεί η απώλεια. Επιπλέον, εάν η γυναίκα χάσει παιδί τον τελευταίο μήνα της κύησης, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνει και κηδεία, εκεί το πένθος μπορεί να ξεπεράσει το έτος. Υπάρχει η επέτειος της απώλειας ή ακόμη και η επέτειος του πότε θα γεννούσε εάν δεν είχε χάσει το παιδί».

Ως περιγεννητική απώλεια ορίζεται κάθε αυτόματη αποβολή μέχρι τις 22 εβδομάδες της κύησης, τα θνησιγενή μετά τις 22 εβδομάδες κύησης, ο νεογνικός θάνατος έως και 28 ημέρες ζωής, καθώς και όποια διακοπή κύησης γίνεται λόγω χρωμοσωμικών ή συγγενών ανωμαλιών. Αποβολή συμβαίνει στο 20%-25% των γυναικών που μένουν έγκυοι, στη συντριπτική πλειονότητα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Περιγεννητική απώλεια από την 20ή εβδομάδα κύησης και μετά εκτιμάται ότι είναι στο 3%-4%, και κατά τον τελευταίο μήνα κύησης σε ποσοστό μικρότερο από 1%.

Η φωταγώγηση γίνεται στο πλαίσιο της 15ης Οκτωβρίου – Ημέρας Μνήμης για την απώλεια κύησης και του βρεφικού θανάτου, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη δημιουργία περισσότερων υπηρεσιών υποστήριξης των γυναικών. Είναι και ένας τρόπος συμμετοχής του Αρεταίειου στη δράση «International Wave of Light» (Διεθνές Κύμα Φωτός): οικογένειες που έχουν βιώσει περιγεννητική απώλεια και οργανώσεις ανάβουν κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. ένα κερί γι’ αυτούς που χάθηκαν τόσο νωρίς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή