Γιατροί και στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα

Γιατροί και στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα

Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι –υπό προϋποθέσεις– θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο και να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές και στην ιατρική ειδίκευση με τη δημιουργία ομάδων νοσοκομείων ανά ειδικότητα, στα οποία θα ασκούνται κυκλικά οι γιατροί με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας στο αντικείμενό τους.

Επειτα από έναν μεγάλο κύκλο διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, διατάξεις του οποίου αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, αγγίζοντας για πρώτη φορά το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σύμφωνα με το υπουργείο, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «αναμένεται η αριθμητική και ουσιαστική ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της χώρας και των συνθηκών εργασίας αυτού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Το σχέδιο νόμου επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα. Οπως αναφέρεται, οι γιατροί εφόσον συμμετέχουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στην ολοήμερη –εκτός τακτικού ωραρίου και εφημεριών– λειτουργία του νοσοκομείου (απογευματινά ιατρεία ή/και απογευματινά χειρουργεία, όταν αυτά ξεκινήσουν), θα μπορούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, με οποιαδήποτε σχέση σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο, δύο φορές την εβδομάδα.

Το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ή να συνεργάζεται με ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Από την άλλη, ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης στα νοσοκομεία. Σε μονάδες υγείας άγονων περιοχών ή για «άγονες» ειδικότητες θα μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης. Η θητεία των γιατρών μερικής απασχόλησης, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο, συνεχές, πρωινό, τακτικό ωράριο και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων, θα είναι τριετής.

Το σχέδιο νόμου προτείνει την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης –με αποδοχές ειδικευόμενου γιατρού– διάρκειας έξι μηνών σε κλινικές και ΤΕΠ σε επιλεγμένα νοσoκομεία του ΕΣΥ, για αποφοίτους ιατρικών σχολών πριν από την ειδικότητα και πριν από την υπηρεσία υπαίθρου. Για τους γιατρούς που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα μειώνεται σε έξι μήνες το αγροτικό και κατά ένα μήνα ο χρόνος ειδίκευσης. Αλλαγές προτείνονται και για την άσκηση της ειδικότητας: η διαδικασία τοποθέτησης γιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το υπουργείο στα νοσοκομεία – εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και την τήρηση σειράς χρονικής προτεραιότητας. Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα, στα οποία οι ειδικευόμενοι γιατροί θα ασκούνται κυκλικά.

Επίδομα για τα επείγοντα

Κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών θα πρέπει να έχει αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ορίζεται, δε, αφορολόγητο επίδομα 400 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς των ΤΕΠ με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και 250 ευρώ στους ασκούμενους στην ίδια εξειδίκευση. Αλλαγές προβλέπονται και στα συμβούλια κρίσης και επιλογής γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και στη διάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT