Το κύκλωμα διακίνησης από την Κω στο Κιλκίς

Το κύκλωμα διακίνησης από την Κω στο Κιλκίς

Eφτασαν στην Κω από τα τουρκικά παράλια τον Ιούλιο. Ο 35χρονος Εϊντ από τον Λίβανο, η κατά πέντε χρόνια νεότερη σύζυγός του Λουζιάνα, έγκυος στον τρίτο μήνα, και τα πέντε ανήλικα παιδιά τους

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eφτασαν στην Κω από τα τουρκικά παράλια τον Ιούλιο. Ο 35χρονος Εϊντ από τον Λίβανο, η κατά πέντε χρόνια νεότερη σύζυγός του Λουζιάνα, έγκυος στον τρίτο μήνα, και τα πέντε ανήλικα παιδιά τους. Για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους, είχαν προηγουμένως πουλήσει ένα οικόπεδο στον Λίβανο, αντί 15.000 ευρώ. Eμειναν για ένα μήνα στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Κω, όπου πληροφορήθηκαν ότι το αίτημα ασύλου που είχαν καταθέσει δεν επρόκειτο να γίνει δεκτό καθώς και ότι με το υπηρεσιακό σημείωμα που θα έπαιρναν είχαν δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα για διάστημα όχι μεγαλύτερο από ένα μήνα.

«Προσπάθησα να βρω τρόπο να φύγω από την Ελλάδα και να πάω στη Σερβία, όπου ξέρω ότι υπάρχει τρόπος να πάρω άσυλο εκεί», κατέθεσε αργότερα ο 35χρονος Λιβανέζος, σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Κιλκίς. Oσο ακόμη βρισκόταν στο καμπ της Κω, βρήκε το τηλέφωνο ενός Πακιστανού διακινητή, ο οποίος ζήτησε 3.000 ευρώ για να οδηγήσει την οικογένεια στη Σερβία, μέσω του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου». «Αφού φύγαμε από την Κω πήγαμε στην Αθήνα, μείναμε για δύο βράδια και μετά φτάσαμε στο Πολύκαστρο με λεωφορείο», περιέγραψε στους αστυνομικούς ο Εϊντ. Κατόπιν υπόδειξης του διακινητή, η οικογένεια διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο στο Πολύκαστρο, 23 χιλιόμετρα μακριά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης. Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο Εϊντ και η σύζυγός του θα έδιναν ως προκαταβολή στον διακινητή 2.000 ευρώ και επιπλέον 1.000 ευρώ με την άφιξή τους στη Σερβία. Το ταξίδι τους ξεκίνησε το επόμενο πρωί, με τον 35χρονο Λιβανέζο να περιγράφει ότι περπατούσαν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι είσοδοι στην Ε.Ε. μέσω Σκοπίων αυξήθηκαν κατά 191%.

Η πορεία των γεγονότων, πάντως, δεν ήταν η αναμενόμενη. Μετά τέσσερις ώρες πεζοπορίας, ο διακινητής και ακόμη τρεις αλλοδαποί που τον συνόδευαν επιτέθηκαν και λήστεψαν τη οικογένεια. Ξυλοκόπησαν μάλιστα άγρια την 30χρονη έγκυο γυναίκα, με συνέπεια να αποβάλει το τριών μηνών έμβρυο που κυοφορούσε. Τελικά, οι δράστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας, που έχουν υπό την ευθύνη τους τα μεθοριακά περάσματα κοντά στην Ειδομένη. Απολογούμενοι (κατηγορούνται για ληστεία και πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών) είπαν ότι είχαν προσπαθήσει να βγουν από την Ελλάδα, όμως «μας έπιασε η αστυνομία των Σκοπίων και μας γύρισε πίσω».

Τα παραπάνω δεν υπέπεσαν στην αντίληψη των στελεχών του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, ο οποίος πάντως την ίδια περίοδο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδείκνυαν και μάλιστα με ηχηρό τρόπο την επανενεργοποίηση του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου». Οι αριθμοί για το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέδειξαν αύξηση 191% των μεταναστευτικών ροών στην Ε.Ε. μέσω Σκοπίων, Αλβανίας και Σερβίας. Από τις 114.000 «παράνομες εισόδους» μεταναστών και προσφύγων στην Ε.Ε., οι 55.000 αφορούσαν υπηκόους Συρίας, Αφγανιστάν και Τουρκίας που κινήθηκαν μέσω των δυτικών Βαλκανίων. Καθόλου τυχαία, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ενωσης με εκπροσώπους χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια και βασικό αντικείμενο την παράτυπη μετανάστευση. «Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές μέσω των δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, ενώ για «τριπλάσιο αριθμό αφίξεων μέσω της “βαλκανικής οδού” σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» έκανε λόγο και η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.

Ασκήθηκαν πιέσεις για την αλλαγή στο καθεστώς χορήγησης βίζας που ισχύει στη Σερβία, στη Βοσνία, στη Βόρεια Μακεδονία και επιτρέπει τη δίχως περιορισμό είσοδο στις χώρες αυτές αλλοδαπών από χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο κ.ά. Στη σύνοδο συμμετείχε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ζήτησε, όπως και άλλοι ομόλογοί του, την ενίσχυση του Frontex καθώς και τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Εβρο. Η Κομισιόν έχει απαντήσει αρνητικά. Επίσημα κυβερνητικά χείλη διευκρινίζουν στην «Κ» πως η πρώτη φάση της επέκτασης θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή