Ναυάγιο με μετανάστες στο Στενό Καφηρέα: Σώος εντοπίστηκε ένας εκ των αγνοουμένων

Ναυάγιο με μετανάστες στο Στενό Καφηρέα: Σώος εντοπίστηκε ένας εκ των αγνοουμένων

Σε εξέλιξη η επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών στο Στενό Καφηρέα - Έχουν διασωθεί συνολικά 10 άτομα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σώος εντοπίστηκε ένας εκ των αγνοουμένων στην περιοχή του Στενού Καφηρέα, όπου νωρίτερα βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες.

Ο διασωθείς εντοπίστηκε από φορτηγό πλοίο που είχε δεσμευθεί από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος, ενώ εν συνεχεία παρελήφθη από το Λιμενικό και μεταφέρεται στην Κάρυστο.

Στην περιοχή, μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από νωρίς το πρωί, ενώ νωρίτερα είχαν διασωθεί εννέα άτομα.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω του διεθνούς τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, μετανάστες ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς να αναφέρουν την ακριβή τοποθεσία.

Ακολούθησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό. Τελικά, περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης εντόπισε και περισυνέλεξε 9 άτομα (Αφγανούς και Ιρανούς) περίπου στις 7 το πρωί από τη βραχονησίδα Μανδηλού στο Στενό του Καφηρέα. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος το οποίο βυθίστηκε βόρεια της νησίδας και στο οποίο επέβαιναν 68 άτομα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, αναζητούνται οι υπόλοιποι επιβάτες του σκάφους.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν πλοίο ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερο του Λιμενικού, καθώς και δύο παραπλέοντα πλοία. Στη θαλάσσια περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς με ανέμους βόρειους 7 με 8 μποφόρ και ριπές ανέμου έως 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος με τους μετανάστες – με καταγωγή από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και το Ιράν – ξεκίνησε από τη Σμύρνη και βυθίστηκε στα ελληνικά ύδατα.

Μιλώντας νωρίτερα στην «Κ» για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα, ο Νίκος Κοκκάλας εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., είπε πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, γι’ αυτό και οι ελπίδες για να βρεθούν σώοι οι υπόλοιποι 59 επιβαίνοντες είναι αναιμικές.

Όπως σημειώνει ο κος. Κοκκάλας: «Σώσαμε 9 ανθρώπους από μια βραχονησίδα. Οι διασωθεντές μεταφέρονται με πλοιάριο στην Κάρυστο για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Κατά δήλώση τους υπήρχαν και γυναίκες και παιδιά στο ιστιοπλοϊκό που βυθίστηκε. Είναι το τρίτο μεγάλο ναύαγιο που βλέπουμε μέσα σε έναν μήνα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή