Αλλαγές για τον προσωπικό γιατρό

Αλλαγές για τον προσωπικό γιατρό

Παρουσιάστηκε πρόταση για νέο τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό και με ιδιωτικούς όρους φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του απερχόμενου Δ.Σ. του συλλόγου, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, ο κ. Πλεύρης παρουσίασε πρόταση για ένα νέο τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως αναφέρει ο ΙΣΑ, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο ο ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ για έναν μικρό αριθμό πολιτών (το λιγότερο 857) που θα δέχεται δωρεάν ως προσωπικός γιατρός και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών.

Ο υπουργός πάντως φέρεται να διευκρίνισε ότι βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πλαίσιο είναι να έχει διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό όλων των πολιτών, που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των θέσεων για εγγραφή χωρίς ιδιωτική αμοιβή. Η λογική είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν, και μόνο στην περίπτωση που οι ίδιοι το επιλέξουν να εγγραφούν στον ιδιώτη γιατρό με αμοιβή. Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανέφερε επιπλέον ότι δεν τίθεται θέμα εφαρμογής αναγκαστικών εκπτώσεων (μέσω clawback και rebate) στις αμοιβές των προσωπικών γιατρών ούτε πρόκειται να υπάρξει περιορισμός στη συνταγογράφηση. Εκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αυτές τις ημέρες συσκέψεις και με άλλους ιατρικούς συλλόγους και ενώσεις για το θέμα εφαρμογής του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι τρόποι προκειμένου αυτό το νέο σύστημα να γίνει πιο «ελκυστικό» στους γιατρούς. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις –εκτός απροόπτου την προσεχή εβδομάδα– για το τι πρόκειται να αλλάξει στη συμμετοχή των γιατρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα έχουν εγγραφεί 4.600.000 πολίτες σε προσωπικό γιατρό. Στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών συμμετέχουν 3.350 γιατροί, εκ των οποίων 1.100 είναι ιδιώτες (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και γιατροί εργασίας). Πρόβλημα έλλειψης προσωπικών γιατρών καταγράφεται στην Αττική όπου οι γιατροί επαρκούν για να καλύψουν μόλις το 50% των πολιτών 16 ετών και άνω. Ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εγγραφής σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, το ενδιαφέρον των οποίων να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα, κατά πληροφορίες, είναι αναιμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT