Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα

Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα

Σημαντικά μικρότερη, συγκριτικά με πέρυσι, είναι η έκταση των καμένων εκτάσεων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ».

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός είναι ο απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Φέτος λοιπόν, με βάση τον επίσημο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, που τυπικά ολοκληρώθηκε την 31η Οκτωβρίου, το μέγεθος των καμένων εκτάσεων είναι σημαντικά μικρότερο συγκριτικά με την περυσινή καταστροφική χρονιά. Εξέλιξη που αποδίδεται στις ευνοϊκότερες καιρικές – κλιματολογικές συνθήκες και τη βελτίωση του μηχανισμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα-1

Τα στοιχεία του EFFIS

Ανοικτή παραμένει η έρευνα για την πυρκαγιά του Ιουλίου στην Πεντέλη, που κατέκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους και προκάλεσε υλικές ζημιές σε τουλάχιστον 54 σπίτια.

Ελαφρώς διαφορετικά είναι τα αριθμητικά δεδομένα από το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής δασικών πυρκαγιών (European Forest Fire System – EFFIS), με το γενικό συμπέρασμα πάντως να είναι ότι το 2022 κύλησε καλύτερα συγκριτικά με το περασμένο έτος. Σύμφωνα με το EFFIS, λοιπόν, το 2022 καταγράφηκαν 53 σοβαρές δασικές πυρκαγιές και έγιναν στάχτη 208.000 στρέμματα. Το 2021 αντίστοιχα καταγράφηκαν 84 σοβαρά συμβάντα και τα καμένα στρέμματα ανήλθαν σε 1,3 εκατ. Τόσο το 2020 πάντως όσο και το 2019 τα στρέμματα που αποτεφρώθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 150.000 στρέμματα.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε φέτος η Πολιτική Προστασία και ενδεχομένως απέδωσαν καρπούς, ήταν η συγκρότηση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), που σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν ως μονάδες άμεσης επέμβασης, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος προεγκατάστασης, με την προληπτική εγκατάσταση στη χώρα Ευρωπαίων πυροσβεστών, ενώ τα στελέχη του υπουργείου μιλούν και για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων (Πυροσβεστική, Αυτοδιοίκηση, Δασαρχείο κ.ά.).

Ανοικτός, στο μεταξύ, παραμένει ο φάκελος της έρευνας για την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022 στην Πεντέλη, που κατέκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους και προκάλεσε υλικές ζημιές σε τουλάχιστον 54 σπίτια. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δήλωσε στην «Κ» ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που έχει την ευθύνη της έρευνας δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τα αίτια της μεγάλης φωτιάς. Ορισμένες πληροφορίες πάντως από το εσωτερικό της Πυροσβεστικής φέρονται να κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι και γι’ αυτή την καταστροφή ευθύνονται οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος.

Αρχικά, ακόμη και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με δημόσιες δηλώσεις τους είχαν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά ήταν έργο εμπρηστών. Στη συνέχεια, άλλες πληροφορίες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε αμέλεια και να ξεκίνησε από μελισσοκόμο που κάπνιζε τα μελίσσια του. Τελικά, όπως προκύπτει από πληροφορίες της «Κ», τα στελέχη της Πυροσβεστικής φέρονται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς είναι σε διαφορετικό σημείο απ’ αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι από το συγκεκριμένο σημείο, ανατολικά από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης διέρχεται πυλώνας μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης. Ο πραγματογνώμονας που, πλην της Πυροσβεστικής, διεξάγει παράλληλη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή