Ειδικό δικαστήριο – Τσατάνη: «Δέχθηκα μεγάλες πιέσεις»

Ειδικό δικαστήριο – Τσατάνη: «Δέχθηκα μεγάλες πιέσεις»

«Δεν ξύπνησα ένα πρωί να καταγγείλω έναν παντοδύναμο τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», είπε η επίτιμη εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «απίστευτες πιέσεις» που δέχθηκε από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τον χειρισμό της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, έκανε λόγο στην κατάθεσή της η επίτιμη εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας, που κατήγγειλε τον πρώην υπουργό από το 2016 όταν ήταν πανίσχυρος, επανέλαβε και χθες ότι δέχθηκε πιέσεις και απειλητικές αιχμές για τη ζωή της από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ανάλογες πιέσεις ανέφερε ότι είχε δεχθεί και η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

«Εχω υποστεί, τόνισε η εισαγγελέας, μεγάλες πιέσεις και αδιανόητη καταδίωξη. Ομως, δεν σχετίζω με τον κατηγορούμενο την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος μου. (Θυμίζουμε ότι το 2016 ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από το σπίτι της). Υπέστην δημόσια διαπόμπευση. Υπέβαλα εις βάρος του χειρόγραφη αναφορά για τις πιέσεις που δέχθηκα. Το έκανα για να διασφαλίσω τη μυστικότητά της. Την υπέβαλα στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον τότε διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, χωρίς να δώσω την παραμικρή δημοσιότητα».

Ερευνα στη Βουλή

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην έρευνα που έγινε από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλή όσο ήταν ακόμη υπουργός ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σημειώνοντας πως «ακόμη και σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση». H εισαγγελική λειτουργός υπογράμμισε τι προηγήθηκε της αναφοράς της για πιέσεις στο έργο της από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, λέγοντας, «δεν ξύπνησα ένα πρωί να καταγγείλω έναν παντοδύναμο τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και μετά να υποστώ όσα υπέστην. Αλλωστε, την αναφορά μου την υπέβαλα θεσμικά και αθόρυβα».

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου, τονίζοντας ότι σε συντονιστική συνάντηση που έγινε το 2015 στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση μεταξύ αρμοδίων δικαστικών παραγόντων από Ελλάδα και Κύπρο, παρουσία της, μπήκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διεκδικώντας να την παρακολουθήσει. Η ίδια ανέφερε ότι αρνήθηκε και του ζήτησε να βγει από την αίθουσα, όπως και έγινε. Στη συνέχεια, τόνισε ότι υπήρξε αποδέκτης μπαράζ δημοσιευμάτων με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απαξιωτικά σχόλια. «Από την ημέρα εκείνη στο υπουργείο», είπε, «άνοιξε εις βάρος μου ο ασκός του Αιόλου». Η μάρτυρας κατέθεσε ότι σε συνάντησή της –υπηρεσιακή, όπως τη χαρακτήρισε– στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος της άσκησε πιέσεις για χειρισμούς στην υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ πρόσθεσε ότι σε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που ακολούθησαν εξαπέλυσε αιχμές για απειλές εις βάρος της με τη φράση «Αν θέλεις να κάνεις Χριστούγεννα στο σπίτι σου…» και ότι έχει «στα χέρια της βόμβα που θα σκάσει».

«Ποινικά αδικήματα»

Λίγο νωρίτερα, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός προέβη σε σχόλιο για την κατάθεση του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, που επίσης τον έχει καταγγείλει για παρεμβάσεις στο έργο του.

«Εχει διαπράξει ποινικά αδικήματα», τόνισε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε: «Επρεπε, αν τον πίεζα, πάραυτα να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος μου ή το λιγότερο να αναφερθεί αρμοδίως. Πρόδωσε φιλία 40 ετών. Επέδειξε πρωτοφανή αχαριστία εις βάρος μου. Βρέθηκαν τρεις επίορκοι να τα φορτώσουν σε εμένα και να καταθέσουν εναντίον μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή