Σε «έξυπνες» μετατρέπονται οι ελληνικές πόλεις

Σε «έξυπνες» μετατρέπονται οι ελληνικές πόλεις

Ζήτημα χρόνου αποτελεί η δημιουργία στην Ελλάδα των πρώτων «έξυπνων» πόλεων, όπου η χρήση ψηφιακών εφαρμογών επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση σειράς λειτουργιών, όπως η κυκλοφορία αυτοκινήτων, η διαχείριση απορριμμάτων και η στάθμευση.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα χρόνου αποτελεί η δημιουργία στην Ελλάδα των πρώτων «έξυπνων» πόλεων, όπου η χρήση ψηφιακών εφαρμογών επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση σειράς λειτουργιών, όπως η κυκλοφορία αυτοκινήτων, η διαχείριση απορριμμάτων και η στάθμευση. Το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει υπογράψει σειρά αποφάσεων με τις οποίες επικυρώνεται η υπαγωγή στο Ταμείο Ανάκαμψης των πρώτων 17 συνολικά έργων ψηφιοποίησης σε ισάριθμους δήμους ανά την Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη φάση, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, του προγράμματος «Εξυπνες πόλεις» που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνοντας 16 δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων συν τον Δήμο Τρικκαίων, που αποτελεί πρότυπο «έξυπνου δήμου». Η συνεχώς αυξανόμενη λίστα πόλεων που πρόκειται να μετατραπούν, έως το τέλος του 2025, σε… «έξυπνες», έχοντας εξασφαλίσει την ένταξη των απαιτούμενων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τη Ρόδο, τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα, τη Λάρισα και την Πάτρα.

Τι προβλέπουν τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό δήμων σε όλη την Ελλάδα, που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι σχεδιάζεται; Στο νησί των Δωδεκανήσων, μέσω παρέμβασης περίπου 3,3 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί έργο πυροπροστασίας με «έξυπνες» κάμερες και αισθητήρες, όπως κι ένας αριθμός «έξυπνων» συστημάτων που θα διαχειρίζονται τις διαβάσεις πεζών, τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων και την κυκλοφορία οχημάτων. Προβλέπεται ακόμη η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης από απόσταση μέσω ειδικής εφαρμογής, αλλά και η δημιουργία δικτύου αισθητήρων στα σχολεία για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα, των ρύπων και ενδεχόμενων ταλαντώσεων των κτιρίων. Στα Τρίκαλα, που ανήκουν στους πρωτοπόρους ψηφιακά δήμους, το έργο προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία εφαρμογών με στόχο την προσωποποιημένη αλληλεπίδραση του πολίτη με τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τη δημιουργία –στα πρότυπα του bitcoin– της ανταποδοτικής νομισματικής μονάδας Tricoin, μέσω της οποίας θα ανταμείβονται οι πολίτες που συμμετέχουν σε δράσεις σχετικές με στόχους του δήμου (π.χ. για προγραμματισμό αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων).

Στη Χαλκίδα, το έργο της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης και πληροφοριών κινητικότητας, πλατφόρμας έξυπνων διαβάσεων πεζών και σειράς εφαρμογών για τη βελτιστοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή