Επείγουσα δράση από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητούν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Επείγουσα δράση από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητούν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Τη διεξαγωγή άμεσης ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ζητούν από τις ελληνικές αρχές οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), καλώντας παράλληλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιβάλουν μορατόριουμ στη χρήση λογισμικών κατασκοπείας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή άμεσης ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ζητούν από τις ελληνικές αρχές οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), καλώντας παράλληλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιβάλουν μορατόριουμ στη χρήση λογισμικών κατασκοπείας.

Επικαλούμενοι δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι τουλάχιστον 13 δημοσιογράφοι φέρεται να βρέθηκαν στο στόχαστρο του Predator, καθώς και ότι το Predator είχε αγοραστεί από την ΕΥΠ, ενώ τονίζουν ότι «η χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης για την κατασκοπεία δημοσιογράφων είναι ξεκάθαρα ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των αρχών, δεν είναι ενδελεχής, ενώ σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, επισημαίνουν ότι φαίνεται πως δεν επιτρέπει σε ένα άτομο που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση στο παρελθόν να ενημερωθεί παρά μόνο τρία χρόνια αργότερα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, θα προβούν σε ανάλυση του σχεδίου υπό το φως των πρόσφατων συστάσεων της RSF για την ελληνική νομοθεσία περί παρακολουθήσεων.

Ο επικεφαλής στο Τμήμα Ε.Ε. και Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Pavol Szalai, δήλωσε ότι «οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την αυθαίρετη χρήση λογισμικού κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι μια κηλίδα στη δημοκρατία της χώρας. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διεξαγάγουν ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με αυτήν την αυθαίρετη παρακολούθηση το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με την Europol».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Ε.Ε., Julie Majerczak, ανέφερε ότι «δεδομένου πως οι εθνικές αρχές είναι ύποπτες ότι ήταν συνένοχες στην παρακολούθηση και άργησαν να αντιδράσουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για να βάλει τέλος στη χρήση λογισμικών κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων. Για τον σκοπό αυτό, ζητούμε μορατόριουμ για την πώληση, τη μεταφορά, την εξαγωγή και τη χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης μέσω διαδικτύου. Χαιρετίζουμε το αρχικό σχέδιο της έκθεσης των ευρωβουλευτών που ερευνούν τη χρήση spyware, το οποίο προτείνει ένα τέτοιο μορατόριουμ».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή