Καταγγελίες-σοκ για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Καταγγελίες-σοκ για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της βρίσκεται η «Κιβωτός του Κόσμου»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» βρίσκεται ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας έπειτα από καταγγελία που διαβιβάστηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το περιεχόμενό της αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό με αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Απογευματινές ώρες της Τετάρτης μάλιστα στο «Ανηλίκων» της Ασφάλειας κατέθεσε 19χρονος, που φέρεται να έπεσε θύμα κακοποίησης. Ο νεαρός φιλοξενήθηκε επί σειράν ετών σε δομή της «Κιβωτού» και μόλις τους τελευταίους μήνες ζει σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει η ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του. Ανάμεσα σε όσα είπε στους αστυνομικούς είναι ότι το μέλος της ΜΚΟ έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο ασέλγησε εις βάρος του.

Τι ανέφερε στην κατάθεσή του 19χρονος, που φέρεται να έπεσε θύμα – Αγνοια δηλώνει η ΜΚΟ.

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ακόμα ότι εις βάρος του ίδιου προσώπου έχει υποβληθεί μία ακόμα καταγγελία για περιστατικό που φέρεται να έχει λάβει χώρα, και αυτό το 2021, σε δομή της «Κιβωτού» στη Χίο. Το περιστατικό έγινε γνωστό χάρη σε μαρτυρία ατόμου που φιλοξενείτο εκεί. Μπαίνοντας σε δωμάτιο είχε εντοπίσει άθελά του το καταγγελλόμενο στέλεχος της ΜΚΟ να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία. Οταν ωστόσο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνθηκαν στο θύμα, εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει όσα φέρεται να είχε βιώσει. Το συμβάν θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Η έρευνα ξεκίνησε προ πενταμήνου από τον Συνήγορο του Πολίτη σε συνεννόηση με την κεντρική υπηρεσία παιδικής προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών. Είχαν υπάρξει αρχικά ενδείξεις για διοικητικού χαρακτήρα παρατυπίες, με τα στελέχη του Συνηγόρου πάντως να επισκέπτονται και τις συνολικά πέντε δομές της «Κιβωτού». Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγιναν αποδέκτες συγκεκριμένης καταγγελίας για την κακοποίηση του 19χρονου, την οποία και διαβίβασαν στον εισαγγελέα. Εκείνος με τη σειρά του διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στην Ασφάλεια.

Η ίδια πάντως η «Κιβωτός του Κόσμου» σε ανακοίνωσή της δήλωσε άγνοια για τα παραπάνω και ότι είναι πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει διάταξη δυνάμει της οποίας επρόκειτο να παραχωρηθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» κτίριο που είχε υπό την ιδιοκτησία του ο ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας είχαν δει πληροφορίες για ξυλοδαρμό αγοριού που φιλοξενείτο σε δομή της «Κιβωτού» στον Βόλο, ενώ σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της δομής στη Χίο είχαν φιλοξενηθεί στον τοπικό Τύπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT