«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέες αποκαλύψεις για τη δομή της Καλαμάτας

«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέες αποκαλύψεις για τη δομή της Καλαμάτας

Τι αναφέρουν άνθρωποι από τη δομή στην Καλαμάτα για τον χαρακτήρα του πατέρα Αντώνιο και τον κλειστό κύκλο που είχε γύρω του, όπως επίσης και για τις μετακινήσεις παιδιών και τις διακρίσεις μεταξύ τους

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (21/11) με θέμα τη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» και το μέλλον των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή, ενώ νέες μαρτυρίες έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας.

Εξάλλου, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις με την υπόθεση την εβδομάδα που έρχεται, με πιθανή κλήση για κατάθεση ή κλήση για να δοθούν εξηγήσεις για πρόσωπα εμπλεκόμενα σε κακοποιητικές συμπεριφορές ή σε καταγγελλόμενη ασέλγεια.

Σημειώνεται από τις καταθέσεις που έχουν δοθεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων δύο θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, καθώς στη μία από αυτές ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαιώνει την πρώτη καταγγελία του 19χρονου.

Νέες μαρτυρίες για τη δομή της Καλαμάτας και τον πατέρα Αντώνιο

Νέα στοιχεία αποκαλύπτει εκτενές ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τη δομή της «Κιβωτού» στην Καλαμάτα. Εκεί, άρχισε να εκτυλίσσεται το χρονικό των καταγγελιών, όταν ο 19χρονος που μίλησε πρώτος έφτασε στην πόλη, προερχόμενος απ’ το Βόλο.

Ο νεαρός βρέθηκε εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, ημερομηνία που συμπίπτει με το άνοιγμα της δομής, στα τέλη Αυγούστου του ίδιου έτους.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, έφθασε από την Αθήνα στη νεοσυσταθείσα δομή και διέμεινε για περίπου 1,5 μήνα και το καταγγελλόμενο πρόσωπο, υψηλά ιστάμενο στην λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σύμφωνα με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της δομής στην Καλαμάτα, εντύπωση προκαλεί ο απόμακρος χαρακτήρας και η αρνητική εντύπωση που σχημάτισαν από την πρώτη στιγμή οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους για τον ιδρυτή της ΜΚΟ, τον πατέρα Αντώνιο.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέες αποκαλύψεις για τη δομή της Καλαμάτας-1
Η δομή στην Καλαμάτα στεγαζόταν σε κτίριο που είχαν παραχωρήσει η σύζυγος και η κόρη του Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια (Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ)

Οι άνθρωποι που μίλησαν στην ΕΡΤ έκαναν λόγο για σκληρές εργασίες στον κήπο που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα και για «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο πατήρ Αντώνιος στα παιδιά.

Αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, τονίζουν ότι στη δομή της Καλαμάτας δεν υπήρξαν τόσο σοβαρά περιστατικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συνέβαινε όταν ο πατήρ Αντώνιος ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά ή όταν αυτά πήγαιναν σε άλλες δομές. Υπάρχουν δε αναφορές και για μεταμεσονύχτια μπάνια των παιδιών.

Όσον αφορά στον ιδρυτή της ΜΚΟ, κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, έναν «νάρκισσο» που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές.

Υπήρχε δηλαδή ένας πυρήνας γύρω από τον πατέρα Αντώνιο, ενώ τα παιδιά της δομής και η πλειονότητα των εργαζομένων δεν ανήκαν στον στενό του κύκλο. Αρκετοί εργαζόμενοι μάλιστα ήταν «αναλώσιμοι», καθώς άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι μετακινήσεις και οι διακρίσεις με τα παιδιά

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα αποτελούν οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι απ’ τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία.

Για παράδειγμα, καλούσε ο πατήρ Αντώνιος στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα, να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο πατήρ Αντώνιος τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές. 

Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, όπως μας ενημέρωσαν, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.

Η απομάκρυνση των μεγάλων παιδιών και ο φόβος για την Αθήνα

Ιδιαίτερα κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης φαίνεται και το χρονικό διάστημα, όπου από την Καλαμάτα αποχώρησαν «δια παντός» τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής, καθώς την ίδια χρονική περίοδο φέρονται να συνέβησαν και αρκετά γεγονότα τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, αποχώρησαν ξαφνικά από τη δομή της Καλαμάτας τρία παιδιά αρχικά και μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλα δυο. Όλα τα παιδιά είναι άνω των 13 ετών.

Οι λόγοι που μετακινήθηκαν δεν έγιναν γνωστοί στους εργαζόμενους της δομής, αλλά φημολογείτο ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ».

Σημειώνεται ότι για το ένα παιδί που αποχώρησε υπήρξε και αναφορά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε το παιδί πήγαινε κανονικά στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον πατέρα Αντώνιο. Όταν επέστρεψαν, υπήρξαν φήμες για κακομεταχείρισή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας φόβος των παιδιών της Καλαμάτας για πιθανή μεταφορά τους στην Αθήνα

Απαντώντας στο ερώτημα αν είχαν μιλήσει ποτέ για όλα αυτά, κάποιοι είπαν ότι το είχαν κάνει σε αρμόδιους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα εν ευθέτω χρόνο και ουδέποτε ακουγόντουσαν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT