Σταθερή η μείωση των κρουσμάτων HIV κάθε χρόνο

Σταθερή η μείωση των κρουσμάτων HIV κάθε χρόνο

Εως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση στη χώρα μας της προφυλακτικής αγωγής για τον ιό HIV, PrEP

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση στη χώρα μας της προφυλακτικής αγωγής για τον ιό HIV, PrEP. Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργασθεί πώς και σε ποιους θα διατίθεται η PrEP, έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται –εκτός απροόπτου– έως το τέλος του μήνα να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις. Μεταξύ των όρων που εισηγούνται οι ειδικοί είναι να προηγείται έλεγχος για την HIV λοίμωξη πριν από τη χορήγηση της αγωγής, καθώς και να γίνεται ετήσιος έλεγχος όσων λαμβάνουν την αγωγή τόσο για τον HIV όσο και για άλλα μεταδιδόμενα και μη νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπερψηφίστηκε τροπολογία με την οποία θεσπίστηκε η διάθεση της PrEP. Παράλληλα, οι ειδικοί επιστήμονες ζητούν να επιτραπεί και στη χώρα μας η διάθεση των self test για τον HIV που θα βοηθήσει στην ταχύτερη διάγνωση νέων περιστατικών λοίμωξης. Ηδη αυτό γίνεται σε άλλες χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα νόμος που ψηφίστηκε στην αρχική φάση εκδήλωσης του AIDS στη χώρα και ο οποίος θεωρείται ξεπερασμένος, απαγορεύει την εισαγωγή αυτών των τεστ στη χώρα μας.

34ο Συνέδριο για το AIDS

Από το 2018 ο αριθμός των νέων HIV λοιμώξεων έχει μία συνεχή πτωτική τάση από 5,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, σε 4/100.000 φέτος.

Αυτά τόνισαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Χαράλαμπος Γώγος και η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γ. Τουλούμη, με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο ξεκινάει μεθαύριο και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Caravel.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στην πτωτική πορεία της επιδημίας της HIV λοίμωξης στη χώρα μας. Ειδικότερα, το διάστημα από 1/1/2022 έως και 31/10/2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης. Από το 2018 ο αριθμός των νέων HIV λοιμώξεων έχει μια συνεχή πτωτική τάση από 5,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, σε 4/100.000 φέτος. Οπως ανέφερε ο κ. Λαζανάς, αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν πολύ ισχυρές θεραπείες οι οποίες χορηγούνται εγκαίρως, με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο των ατόμων με HIV λοίμωξη να είναι εξαιρετικά χαμηλό και σε βαθμό που δεν είναι δυνατόν να μεταδοθεί ο ιός. «Επιπλέον, λόγω μειωμένων ροών μεταναστών δεν έχουμε πλέον πολλούς ξένους HIV οροθετικούς όπως είχαμε πριν», ανέφερε ο κ. Λαζανάς. Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς, όπως αναφέρουν, το τοπίο δεν είναι ακόμα καθαρό. «Λόγω COVID-19, ενδέχεται να έχουμε υποδιάγνωση της νόσου, ενώ και τα απαγορευτικά (σ.σ. lockdown) είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυγή συμπεριφορών υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού», ανέφερε η κ. Τουλούμη. Εκτίμησε δε ότι διαχρονικά η μείωση αφορά κυρίως άνδρες που είχαν απροφύλακτες σχέσεις με άνδρες, καθώς πρόκειται για μία ομάδα καλά ενημερωμένη σχετικά με τον κίνδυνο της HIV λοίμωξης. Αντίθετα εξέφρασε την ανησυχία για άλλες πληθυσμιακές ομάδες όπως γυναίκες και άνδρες με απροφύλακτη ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή