Εισαγγελική παρέμβαση για τη ΜΚΟ HumanRights 360

Εισαγγελική παρέμβαση για τη ΜΚΟ HumanRights 360

Ενδείξεις κακοδιαχείρισης εντόπισε έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος - Για ανυπόστατες κατηγορίες κάνει λόγο η ΜΚΟ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική παρέμβαση για τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και για την οικονομική διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση HumanRights 360 προκάλεσε η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν στοιχεία κακοδιαχείρισης.

Η εισαγγελική έρευνα για τη διακρίβωση σοβαρών ποινικών αδικημάτων ανατέθηκε στην εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο. Η έρευνα κατευθύνεται σε διαπίστωση αδικημάτων όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστίες και λοιπά.

Η υπόθεση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, η οποία επιχορηγείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, απασχόλησε την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος με εντολή του επικεφαλής της, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ύστερα από πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ.

Η Αρχή προχώρησε ήδη σε «πάγωμα» λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων της ΜΚΟ και στο πόρισμα που συνέταξε καταγράφονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στελέχη της οργάνωσης έχουν ιδιοποιηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στο πόρισμά της η Αρχή περιγράφει οικονομικές δράσεις που παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές, με διακίνηση χρημάτων μέσω οργανώσεων (ΜΚΟ) που εμφανίζονται ως θυγατρικές της μητρικής οργάνωσης, με τελικούς αποδέκτες των χρημάτων, κατά την Αρχή, συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η οργάνωση λειτουργεί ως διαχειριστικός φορέας κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, και ειδικότερα τη Νορβηγία, για συγκεκριμένα προγράμματα (EEA Grants με κονδύλια από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν). Το πιο πρόσφατο ήταν αυτό που ανέλαβε η HumanRights360 από κοινού με άλλη ΜΚΟ και αφορούσε δράσεις για θέματα ασύλου ευάλωτων προσφύγων, το οποίο έληξε το 2021, και χρηματοδοτήθηκε με ποσό περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εν λόγω οργάνωση ήταν εκείνη που είχε «σηκώσει» το περασμένο καλοκαίρι την υπόθεση με τον θάνατο της μικρής Μαρίας επί ελληνικού εδάφους, όπως είχε ισχυριστεί, κατασυκοφαντώντας τη χώρα μας διεθνώς για την αντιμετώπιση των προσφύγων. Έπειτα από έρευνα αποδείχθηκε ότι ούτε πεντάχρονο κοριτσάκι απεβίωσε, ούτε επί ελληνικού εδάφους, με αποτέλεσμα, τότε, η ΜΚΟ να ζητήσει δημοσίως συγνώμη.

Η απάντηση της ΜΚΟ: «Ανακριβή και εσφαλμένα» τα στοιχεία

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και τα ευρήματα περί κακοδιαχείρισης, η οργάνωση, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει πως τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν «είναι ανακριβή και εσφαλμένα» και τονίζει ότι κάθε χρόνο ελέγχουν τα οικονομικά της πεπραγμένα ορκωτοί λογιστές.

«Οι αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας, όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών, αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΜΚΟ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή