«Γεωγραφίες»: Γιορτάζει τα 40 τεύχη με ένα διήμερο συνέδριο

«Γεωγραφίες»: Γιορτάζει τα 40 τεύχη με ένα διήμερο συνέδριο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιοδικό «Γεωγραφίες», το μοναδικό έντυπο στη χώρα μας που πραγματεύεται ζητήματα του χώρου συμπληρώνει 40 τεύχη και «γιορτάζει» με έναν ξεχωριστό τρόπο:

Ένα διήμερο συνέδριο, αύριο και μεθαύριο στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ανοιχτό στο κοινό, στο οποίο θα παρουσιαστούν 234 ανακοινώσεις με προσεγγίσεις από τη φυσική και ανθρώπινη γεωγραφία, τη χαρτογραφία και τις χωρικές αναπαραστάσεις, έως τον σχεδιασμό και προγραμματισμό για την ανάπτυξη του χώρου, το περιβάλλον και την οικολογία.

«Γεωγραφίες»: Γιορτάζει τα 40 τεύχη με ένα διήμερο συνέδριο-1Υπεύθυνος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού είναι ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Κωστής Χατζημιχάλης, ένας άνθρωπος με πολύ πλούσια επιστημονική προσφορά στα ζητήματα του χώρου στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε τα 40 τεύχη των Γεωγραφιών. Προσπαθήσαμε οι θεματικοί άξονες στο συνέδριο να καλύψουν όλο το επιστημονικό επιστητό, προς όλες τις κατευθύνσεις: τη φυσική γεωγραφία, τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, την πολεοδομία και τη χωροταξία, την πολιτιστική γεωγραφία, τις έμφυλες σχέσεις, τη γεωπολιτική και τις πολεμικές συγκρούσεις. Παράλληλα δώσαμε τη δυνατότητα για ξεχωριστές συνεδρίες, ώστε να γίνει συζήτηση με ειδικούς και το κοινό, λ.χ. για τον συμμετοχικό σχεδιασμό, τη σχέση της εκπαίδευσης με τον χώρο, την οικονομική γεωγραφία, τη σχέση του χώρου με τη διατροφή. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους ειδικούς, γι’ αυτό επιλέξαμε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Καλλιθέα με δωρεάν συμμετοχή και ανοιχτή είσοδο. Ιδανικά θα θέλαμε να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, νομίζω ότι ορισμένοι θα εκπλαγούν από τις προσεγγίσεις που θα ακούσουν».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζημιχάλης, η γεωγραφία ως επιστήμη είναι πολύ περισσότερα από αυτά που διδασκόμαστε στο σχολείο.

«Στη χώρα μας η γεωγραφία υπήρξε η μικρή θεραπαινίδα της ιστορίας. Πάντα στο εκπαιδευτικό σύστημα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προώθηση της ιστορίας μέσα από μια εθνοκεντρική προσέγγιση και η γεωγραφία περνούσε στα αζήτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών προβλεπόταν σχολή γεωγραφίας, η οποία δεν έγινε ποτέ. Όμως η επιστήμη της γεωγραφίας είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα πενιχρά που διδασκόμαστε στο σχολείο, καθώς ακουμπά τα καθημερινά προβλήματα από πολλές σκοπιές. Θα σας δώσω το απλό και επίκαιρο παράδειγμα της κλιματικής κρίσης: αφορά τη φυσική γεωγραφία, την ανθρωπογεωγραφία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τη διαχείριση του χώρου και πολλά ακόμα». 

Η αφορμή της επετείου του περιοδικού «Γεωγραφιών» και του συνεδρίου δίνει την αφορμή και για ένα σχόλιο, για τη διαχείριση του χώρου στην Ελλάδα σήμερα.

«Δυστυχώς πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Δεν θα ήθελα όμως να ρίξω το ανάθεμα μόνο στο κράτος και την αυτοδιοίκηση, παρά την ευθύνη που φέρουν. Υπάρχει μεγάλη κοινωνική ανοχή στη χώρα μας στην έλλειψη ρύθμισης του χώρου. Βλέπετε, στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται η ιδιοκτησία ως περιουσία, ως απόθεμα, ως μέσο συναλλαγής με την εξουσία. Γι’ αυτό χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο». 

Ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου, στο www.geographies40.org 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή