Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών ιατρών

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών ιατρών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή, εκφράζει ο ΙΣΑ, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα», αναφέρει, με κυριότερα τα εξής: οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια, οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

Το νομοσχέδιο, αναφέρει ο ΙΣΑ, «αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας. Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία». Επιπλέον, αναφέρει, θα έχει αποτέλεσμα τη μετανάστευση των νέων γιατρών, αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευση τους. 

Η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι ότι «επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή». Διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την Πολιτεία, αναφέροντας ότι χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις. 

Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι όποιες διατάξεις είναι στη θετική κατεύθυνση και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος του ασθενή, των γιατρών και της δημόσιας υγείας».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr