Καταγγέλλουν καταστροφές στο Δάσος Συγγρού

Καταγγέλλουν καταστροφές στο Δάσος Συγγρού

Την καταστροφή του οικοσυστήματος του Δάσους Συγγρού καταγγέλλουν περίοικοι. Αντιδράσεις για τις εργασίες καθαρισμού

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταστροφή του οικοσυστήματος του Δάσους Συγγρού καταγγέλλουν περίοικοι. Οπως υποστηρίζουν, κατά τις εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες εκριζώνονται αδιάκριτα όλα τα χαμηλά φυτά –θάμνοι, βότανα κ.ά.–, ενώ σκοτώνονται και αρκετές χελώνες από τη χρήση βαρέων μηχανημάτων. Οι δασικές υπηρεσίες από την πλευρά τους απαντούν ότι το κτήμα δεν έχει καθαριστεί επί 40 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, κάτι που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον διαμαρτύρονται ότι οι εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο σε περιαστικά δάση έχουν σταματήσει πολλές φορές επειδή περίοικοι καλούν την αστυνομία.

Σύμφωνα με περιοίκους, οι εργασίες στο Δάσος Συγγρού αρχικά ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου αλλά διακόπηκαν γιατί… δεν είχαν άδεια. «Μπήκαν το καλοκαίρι και άρχισαν να κόβουν όλη τη χαμηλή βλάστηση, μια καταστροφή. Κλήθηκε η αστυνομία και τους πήγε αυτόφωρο, και επειδή αποδείχθηκε ότι δεν είχαν άδεια, αποχώρησαν. Επανήλθαν πριν από λίγες ημέρες, αυτή τη φορά με την κανονική άδεια», λένε η Αγγελική Αθανασιάδου και η Νταϊάν Φαρρ Λούις, κάτοικοι της περιοχής.

Με την πρώτη βροχή…

«Κόβοντας όλο τον “υποόροφο” καταστρέφουν το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί εδώ. Επιπλέον, επειδή το άλσος είναι κατηφορικό, στην πρώτη μεγάλη βροχή το νερό θα παρασύρει τα πάντα και θα έχουμε ζημιές. Παράλληλα, επειδή την περίοδο αυτή χελώνες και σκατζόχοιροι ετοιμάζονται για χειμερία νάρκη, πέφτουν εύκολα θύματα των μηχανημάτων – τις τελευταίες ημέρες βρίσκουμε συνεχώς κατακρεουργημένες χελώνες. Οι ίδιοι μας καθησυχάζουν ότι παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι όμως διαφορετικό να απομακρύνεις ξερά κλαδιά και να αραιώνεις τη χαμηλή βλάστηση και διαφορετικό να αφήνεις μόνο τα δέντρα και να “ξηλώνεις” όλα τα υπόλοιπα». «Ψάχνουμε κάθε νόμιμο τρόπο να σταματήσουμε τον αφανισμό του δάσους και της ζωής του», λέει η Ρένα Χατζηδάκη, μέλος του συλλόγου «Το Δάσος Συγγρού ανήκει στους πολίτες του». «Απευθυνθήκαμε στο δασαρχείο, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Τώρα έχουμε ζητήσει τη μελέτη για να δούμε τι έχει εγκριθεί».

«Κόβοντας όλον τον “υποόροφο” καταστρέφουν το οικοσύστημα», λένε οι περίοικοι – Το κτήμα δεν έχει καθαριστεί επί 40 χρόνια, απαντούν οι δασικές υπηρεσίες.

Το Κτήμα Συγγρού, έκτασης 943 στρεμμάτων, βρίσκεται στα όρια των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Τη διαχείρισή του (πρόκειται για κληροδότημα) έχει από το 1988 το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Οπως εξηγεί ο Γιώργος Μπαλωτής, διευθυντής του ΙΓΕ, στα περίπου 250 στρέμματα που είναι αγροτικά και χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς το ΙΓΕ πραγματοποιεί συχνά καθαρισμούς, στα υπόλοιπα όμως οποιαδήποτε επέμβαση πρέπει να εγκρίνεται από το δασαρχείο Πεντέλης. «Οι κακοκαιρίες των προηγούμενων ετών δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στο κτήμα, έσπασαν πολλά κλαδιά και δέντρα. Εμείς απομακρύναμε μόνο όσα εμπόδιζαν στους δρόμους. Επρεπε να γίνει καθαρισμός του δάσους, γιατί δεν έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Μην ξεχνάμε ότι το δάσος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα», λέει. «Οσο για τις χελώνες, συχνά τους επιτίθενται οι σκύλοι τους οποίους φέρνουν εδώ βόλτα οι περίοικοι χωρίς να τους έχουν δεμένους με λουρί, όπως είναι υποχρεωμένοι».

Καταγγέλλουν καταστροφές στο Δάσος Συγγρού-1
Φορτηγό για την περισυλλογή σπασμένων κλαδιών, δέντρων και επικίνδυνης για την εκδήλωση πυρκαγιάς βλάστησης. 

Καταγγέλλουν καταστροφές στο Δάσος Συγγρού-2

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι γίνεται καταστροφή. «Φέτος είχαμε τέσσερα περιστατικά πυρκαγιάς στα όρια της περιμέτρου του κτήματος, τα οποία πρόλαβε την τελευταία στιγμή η Πυροσβεστική», λέει ο Βαγγέλης Γκουντούφας, γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ. «Οι επεμβάσεις στο κτήμα σήμερα γίνονται βάσει εγκεκριμένης μελέτης, με συνεχή επίβλεψη από το δασαρχείο. Ο υποόροφος της βλάστησης πρέπει να αφαιρεθεί –πλην των μεγάλων θάμνων– για να μη μετατραπεί μια έρπουσα φωτιά σε κατακόρυφη. Το δάσος έχει να καθαριστεί 40 χρόνια και όλοι γνωρίζουν ότι πολλά σημεία του ήταν πλέον αδιαπέραστα». Οπως υποστηρίζει ο κ. Γκουντούφας, συχνά πολίτες που μένουν κοντά σε περιαστικά δάση έχουν παρεμποδίσει τις εργασίες καθαρισμού τους. «Προχθές πήγαν στο αυτόφωρο συνεργείο που καθάριζε περιαστικό δάσος στην Κηφισιά. Βέβαια οι άνθρωποι επέδειξαν την άδεια και αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά έχασαν μία ημέρα εργασίας. Ανάλογες αντιδράσεις έχουμε συνέχεια στην Εκάλη, στο Πανόραμα Βούλας, στο Σέιχ Σου, στο Δάσος Συγγρού. Πρέπει και ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι οι δασικές υπηρεσίες είναι εδώ για να προστατέψουν, όχι να καταστρέψουν τα δάση».

Μικρές παρεμβάσεις

«Η αστική δασοπονία είναι ολόκληρη επιστήμη», λέει η Θέκλα Τσιτσώνη, πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ. «Για τους επιστήμονες, το ζητούμενο είναι η διαχείριση των δασικών ειδών, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο αστικό περιβάλλον. Για τους δήμους, σημαντικό θέμα είναι η σταθερότητά τους, γιατί η πτώση ενός δέντρου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή ζημιές». Υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες για τη διαχείριση των αστικών ή περιαστικών δασών. «Γενικώς, προσπαθείς να επέμβεις όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτοί οι χώροι πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση, επομένως πρέπει να διαλέγουμε τα σωστά είδη στη σωστή θέση. Εάν η υποβλάστηση είναι πολύ έντονη και ανομοιόμορφη, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μια φωτιά και επομένως πρέπει να απομακρύνεται. Ομως πρέπει να προστατεύουμε τη φυσική αναγέννηση των δέντρων, γι’ αυτό οι καθαρισμοί εκεί όπου η βλάστηση είναι πυκνή πρέπει να γίνονται με τα χέρια και όχι με βαριά μηχανήματα. Συνήθως τα ζητήματα αυτά τα γνωρίζουν τα δασαρχεία. Αντιθέτως, οι υπηρεσίες πρασίνου των δήμων δεν έχουν τεχνογνωσία, χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή