Λέκκας στην «Κ» για σεισμό στην Εύβοια: Άγνωστο έως τώρα το ρήγμα – Ομαλή η ακολουθία

Λέκκας στην «Κ» για σεισμό στην Εύβοια: Άγνωστο έως τώρα το ρήγμα – Ομαλή η ακολουθία

Γιατί οι αλλεπάλληλοι σεισμοί στην Εύβοια έγιναν τόσο αισθητοί στην Αττική

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον λόγο που έγιναν τόσο αισθητοί στην Αττική ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια, καθώς και οι αλλεπάλληλοι μετασεισμοί που ακολούθησαν, εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν το είχαμε καθόλου υπόψη μας», καθώς πρώτη φορά καταγράφεται σεισμός στο συγκεκριμένο σημείο

«Το ρήγμα αρχίζει από τον Μυλοπόταμο στην Εύβοια και φτάνει μέχρι τα Στύρα», εξήγησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Λέκκας στην «Κ» για σεισμό στην Εύβοια: Άγνωστο έως τώρα το ρήγμα – Ομαλή η ακολουθία-1

Για τον λόγο που οι σεισμοί ήταν τόσο έντονοι και στην Αττική, εξηγεί τα εξής: «Το ρήγμα αυτό δίνει σεισμούς – απ’ ό, τι φαίνεται – που δημιουργούν έντονο φαινόμενο της κατευθυντικότητας, με τους σεισμούς να στοχεύουν Αθήνα. Γι’ αυτό και οι σεισμοι ήταν τόσο αισθητοί στο Λεκανοπέδιο».

Τέλος, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ομαλή σεισμική ακολουθία: «Μετά τον 4,7 Ρίχτερ που φαίνεται ήταν ο κύριος σεισμός και τον 4,2 Ρίχτερ, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Εξελίσσεται πολύ ομάλα η ακολουθία».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

«Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Όπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ επισήμανε ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχυρότερη δόνηση (4,7 Ρίχτερ) καταγράφηκε περίπου στις 6:30 το πρωί. Το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή, 5 χιλιόμετρα ανοιχτά από τους Ζάρακες Εύβοιας, κοντά στον Αλμυροπόταμο, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Το εστιακό του βάθος ήταν 13,3 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με δύο σεισμούς 4,1 και 4,2 Ρίχτερ να σημειώνονται με πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, περίπου μια ώρα αργότερα. 

Κλειστά τα σχολεία στην Κάρυστο

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του Δήμου, όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Κάρυστο.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, δεν έχει προκληθεί κάποια ζημιά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, ωστόσο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

«Επειδή καταγράφονται αρκετοί μετασεισμοί και γίνονται έλεγχοι, κλείσαμε προληπτικά τα σχολεία» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή