Φάρμακα: Άκυρο το πέναλτι ελλείψει γιατρών

Φάρμακα: Άκυρο το πέναλτι ελλείψει γιατρών

Το «αντικίνητρο» για τη μη εγγραφή σε προσωπικό γιατρό «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα αναβολή στην εφαρμογή του μέτρου της αυξημένης συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις για όσους πολίτες δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό οδηγεί η έλλειψη επαρκούς αριθμού γιατρών που θα συμμετέχουν στο νέο σύστημα. Το συγκεκριμένο «πέναλτι» περιλαμβάνει, στην πλήρη εφαρμογή του, πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 20%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση για φάρμακα, εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Η σταδιακή εφαρμογή του (10%) θα ξεκινούσε την 1η Οκτωβρίου, πριν λάβει αναβολή για την 1η Δεκεμβρίου. Χθες ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί και νέα αναβολή, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται για πόσο διάστημα θα είναι αυτή. Οπως ξεκαθάρισε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όσο ο αριθμός των προσωπικών γιατρών που συμμετέχουν δεν καλύπτει το σύνολο των δικαιούχων, το «αντικίνητρο» δεν θα τεθεί σε ισχύ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να εξετασθεί στο ΣτΕ η προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που ζητεί να κριθεί το «αντι-κίνητρο» αντισυνταγματικό.

Το πακέτο «κυρώσεων» περιλάμβανε πρόσθετη συμμετοχή 20%, επιπλέον του καθορισμένου για φάρμακα, εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Για το υπουργείο Υγείας είναι σημαντικό ότι περίπου επτά στους δέκα πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω –δηλαδή της ομάδας πληθυσμού που κάνει τη μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας– είναι εγγεγραμμένοι. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως και την Τρίτη 22 Νοεμβρίου οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό πολίτες ήταν 4.633.068, αριθμός που αποτελεί το 52,2% των δικαιούχων πολιτών (άτομα άνω των 16 ετών). Ειδικότερα, προσωπικό γιατρό έχει το 70,4% των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω και το 63,8% των ατόμων ηλικίας 50 έως 69 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα ηλικίας 17 έως 49 ετών είναι 38,9%. Το δίκτυο των προσωπικών γιατρών στις 22 Νοεμβρίου μετρούσε 3.324 γιατρούς, εκ των οποίων οι 2.228 εργάζονται σε δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και 1.096 είναι ιδιώτες. Οι διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή σε προσωπικό ξεπερνούν το 1.550.000 (1.579.427) πανελλαδικά, εκτός της Αττικής και της πόλης της Θεσσαλονίκης που υπάρχουν ελάχιστες κενές θέσεις, και αυτές σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.

Αλλες ειδικότητες

Η απόπειρα του υπουργείου Υγείας να αυξήσει το δίκτυο των προσωπικών γιατρών, δίνοντας την ευκαιρία να ενταχθούν σε αυτό και γιατροί άλλων ειδικοτήτων (πλην παθολόγων, γενικών γιατρών και γιατρών εργασίας), δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα: έως και χθες, οι συμβεβλημένοι προσωπικοί γιατροί των άλλων παθολογικών ειδικοτήτων στη σχετική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ ήταν 46, η πλειονότητα των οποίων είναι καρδιολόγοι (24). Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να δώσει κίνητρα προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ιδιώτες στο νέο σύστημα. Προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί ποια θα είναι αυτά. Πάντως, η πρόσφατη πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για έναν νέο τρόπο συμμετοχής, όπου ο ιδιώτης γιατρός θα δέχεται δωρεάν έναν μίνιμουμ αριθμό πολιτών και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς καθορίζοντας ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών, δεν είχε την αναμενόμενη υποδοχή από τους γιατρούς, που ζητούν να συμμετέχουν στον θεσμό εκτός σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο πολίτης που θα επιλέγει μη συμβεβλημένο ιδιώτη ως προσωπικό γιατρό θα συνεχίζει να πληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή