Καταφύγιο η Ελλάδα για ουκρανικές startups

Καταφύγιο η Ελλάδα για ουκρανικές startups

Ασφαλές έδαφος στην Αθήνα για νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του «StartUpGateway»

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λέξεις καμηλοπάρδαλη και Ουκρανία δεν αποφέρουν πολλά αποτελέσματα στο Google. Κάποιος μπορεί να διαβάσει ότι στον ζωολογικό κήπο του Μικολάιβ, που συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στη βοήθεια εθελοντών, οι καμηλοπαρδάλεις και τα άλλα ζώα έχουν συνηθίσει τον ήχο των εκρήξεων. Το μάτι μπορεί να πάρει επίσης την είδηση ότι όταν ο 10χρονος Αντρέα Παβλένκο έπρεπε να εγκαταλείψει με την οικογένειά του την Ουκρανία, παράχωσε ανάμεσα στα ρούχα του ένα μπρελόκ-καμηλοπάρδαλη. Είναι περίεργο τι λέει «σπίτι» για τον καθέναν. Σήμερα οι δύο λέξεις ξανασυναντιούνται αναπάντεχα, καθώς μια άλλη καμηλοπάρδαλη από την Ουκρανία εντοπίστηκε στο… Μοσχάτο.

Εκεί, στις εγκαταστάσεις του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης «egg», βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα το στρατηγείο της ουκρανικής startup Giraffe. Πρόκειται για την επίσημη πρώτη του προγράμματος μετεγκατάστασης ουκρανικών νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα «StartUpGateway», μια πρωτοβουλία του ΣΕΒ που υλοποιεί ο οργανισμός HIGGS σε συνεργασία με το «Solidarity Now» και τη στήριξη των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας της χώρας. Η ιδέα ανήκει στον Eλληνογάλλο Γκι Κριέφ, angel investor και συνιδρυτή των εταιρειών Bryq και Persado, ο οποίος πέρυσι έκανε μια σειρά podcast για νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Είχαμε κάνει έξι επεισόδια με ουκρανικές startups, με ανθρώπους δηλαδή που πάλευαν με τον πόλεμο και παράλληλα με μια νεοσύστατη εταιρεία», λέει στην «Κ». «Τότε σκέφθηκα πως πρέπει κάπως να βοηθήσουμε». Οταν επικοινώνησε στον ΣΕΒ τη σκέψη να στηθεί ένα πρόγραμμα μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στην Αθήνα, όπου θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και παράλληλα να εμπλουτίσουν το οικοσύστημα των startups στη χώρα μας με νέες ιδέες, η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΒ που υλοποιεί ο οργανισμός HIGGS σε συνεργασία με το «Solidarity Now» και τη στήριξη μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

«Δεν πρόκειται για ακόμα μία φιλανθρωπική δράση που στηρίζει Ουκρανούς», εξηγεί στην «Κ» η Μάγκυ Αθανασιάδη, διευθύντρια του τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ. «Επικεντρωθήκαμε στις startups με στόχο να τους προσφέρουμε ασφαλές έδαφος ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του πολέμου». Οπως λέει, οι Ουκρανοί είναι πολύ δυνατοί προγραμματιστές με πολύ καλά technical skills. «Πολλοί νέοι σε αυτή τη συγκυρία βρήκαν διέξοδο στο να δημιουργήσουν μια δική τους εταιρεία. Για να επιβιώσει μια startup σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, άρα χρειάζεται επικοινωνία, δικτύωση, χρηματοδότηση. Επικοινωνία δεν μπορούν να έχουν στην Ουκρανία, όταν μιλάμε το σήμα χάνεται συνεχώς. Οι γυναίκες στελέχη που καλούνται να κάνουν επαφές με τον έξω κόσμο (σ.σ. οι άνδρες δεν μπορούν να βγουν εύκολα από τη χώρα) χρειάζονται μέρες να κάνουν ένα ταξίδι και πολύ συχνά εγκλωβίζονται στα σύνορα. Και μόνο ότι θα βρίσκονται σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου θα μπορούν να κλείσουν ένα αεροπλάνο και να πάνε να συναντήσουν έναν συνεργάτη στο εξωτερικό ή έναν επενδυτή σημαίνει πάρα πολλά γι’ αυτούς», σημειώνει η κ. Αθανασιάδη.

Καταφύγιο η Ελλάδα για ουκρανικές startups-1
Ο ιδρυτής και CEO της ουκρανικής startup Giraffe Αντρέι Αλεξέγιενκο με τρεις συνεργάτιδές του στις εγκαταστάσεις του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης «egg», στο Μοσχάτο. Η υπόλοιπη ομάδα βρίσκεται στο Κίεβο. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Η προετοιμασία του εγχειρήματος είχε δύσκολες στιγμές. «Συναντήσαμε (σ.σ. διαδικτυακά) ανθρώπους τρομαγμένους, τους οποίους είδαμε μία φορά και έπειτα εξαφανίστηκαν, δεν ξέρουμε τι έγιναν. Πάρα πολλοί με τους οποίους ήμασταν σε συνεννοήσεις δεν είχαν ηλεκτρικό και θέρμανση, ενώ βόμβες έπεφταν δίπλα τους. Επρεπε να βιαστούμε, ο χειμώνας αυτός ήταν κρίσιμος». Ευτυχώς η κοινότητα ανταποκρίθηκε. Οι Ουκρανοί startuppers έχουν εξασφαλισμένα αεροπορικά εισιτήρια (Aegean), διαμονή στο κέντρο της Αθήνας για 15 ημέρες (Blueground), υπηρεσίες για τις οικογένειες και τα παιδιά, όπως σχολεία, μαθήματα κ.λπ. (Solidarity Now), χώρο εργασίας («egg»), είδη γραφείου (Public), καρτοκινητά (Cosmote), επαφές με funds (ΣΕΒ) κ.ά. Οπως λέει ο κ. Κριέφ, «δεν υπήρξε εταιρεία που να προσέγγισα για να βοηθήσει και να μην έκανε κάτι. Οι άνθρωποι της τεχνολογίας συνεργαστήκαμε για έναν κοινό σκοπό».

Η Giraffe –σωστότερα, πέντε από τα μέλη της ομάδας– έχει εγκατασταθεί ήδη στην Αθήνα, όπου χθες το πρωί έβρεχε καταρρακτωδώς. Την ίδια ώρα στο Κίεβο όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη του team χιόνιζε και αναμενόταν η επόμενη επίθεση. To launch της εταιρείας, που διευκολύνει άλλες εταιρείες στη διαχείριση των συνδρομών που επιτρέπουν τη λειτουργία τους, έγινε μόλις πριν από δύο μήνες, ουσιαστικά αναπτύχθηκε εν μέσω πολέμου. Η ιδέα ήρθε στον CEO, τον μόλις 27 ετών Αντρέι Αλεξέγιενκο, από προσωπική εμπειρία. Στην προηγούμενη επιχειρηματική του απόπειρα είχε διαπιστώσει πόσο «επίπονο» είναι το κόστος των διάφορων συνδρομών. «Νομίζω ότι έχω περισσότερη ενέργεια σήμερα παρά πριν από τον πόλεμο», λέει ο Αντρέι στην «Κ», αφού το σκέφτεται λίγο. «Τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου κάνουμε εθελοντισμό, λειτουργούμε την παλιά εταιρεία και ξεκινάμε τη νέα. Ξέρουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα μας οικονομικά. Το 20% των ανθρώπων έχουν χάσει τη δουλειά τους». Το πρόγραμμα «StartUpGateway» ήρθε την κατάλληλη στιγμή. «Το τάιμινγκ δεν μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς αρχίσαμε να έχουμε σοβαρά προβλήματα με τον ηλεκτρισμό και ήταν πολύ δύσκολο να δουλεύουμε από το Κίεβο. Στο σπίτι μου τέσσερις ώρες έχουμε ρεύμα και τέσσερις δεν έχουμε. Η ομάδα που έχει μείνει εκεί έχει εγκατασταθεί σε συνεργατικό χώρο εργασίας, όπου λειτουργεί γεννήτρια. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή». Οπως λέει, η βοήθεια από την Αθήνα είναι πολύ σημαντική, ενώ έχουν μεγάλη στήριξη από την κοινότητα. «Είναι ωραίο να εξερευνούμε το ελληνικό οικοσύστημα. Εχουμε γνωρίσει πολύ ενδιαφέρουσες startups στο “egg”». Α, και γιατί Giraffe; Μας αρέσουν οι καμηλοπαρδάλεις!».

Tο πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή