Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πόρτες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πόρτες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο

Οι Θεσσαλονικείς τίμησαν σήμερα την την επίσημη πρώτη μέρα λειτουργίας της ιστορικής αγοράς

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβληματικό κτίριο φωτίστηκε γιορτινά, τα στόρια ανέβηκαν, οι καταστηματάρχες έπιασαν δουλειά. Η ζωηρή κίνηση του κέντρου της πόλης επιστρέφει και πάλι στη σκεπαστή Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης.

Αν και με ψιλόβροχο, η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο είχε σήμερα την επίσημη πρώτη μέρα λειτουργίας της, με τη διάθεση και τις προσδοκίες ιδιοκτητών και αγοραστικού κοινού να είναι υψηλές.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πόρτες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο-1

Η κεντρική είσοδος από την οδό Ερμού άνοιξε το πρωί, όπως και τα καταστήματα με προϊόντα που πάντοτε οι Θεσσαλονικείς έβρισκαν στην κεντρική αγορά της πόλης: ψάρια και κρέατα, αλλαντικά, μπαχαρικά, ελιές και τυροκομικά, ψωμί και παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης, θυμάρι, μέλι και ρίγανη, εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, ελαιόλαδο…

Οι φορτοεκφορτώσεις, ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων, η κίνηση που επέστρεψε δίνουν τον τόνο και πάλι. Όπως και η ελπίδα, ότι η διατηρητέα και πλέον σύγχρονη Αγορά Μοδιάνο ανέκτησε τον χαμένο χρόνο και συνεχίζει τη λειτουργία της σε ένα μέλλον, άρρηκτα συνδεδεμένο με το εμπόριο της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πόρτες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο-2

Η ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο

Η κατασκευή της αγοράς ξεκίνησε το 1922 από τον αρχιτέκτονα Έλι Μοδιάνο, στο σημείο όπου βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, η οποία καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Στα αποκαΐδια της ανεγέρθηκε η σκεπαστή αγορά, που στέγασε το εμπόριο και τις αναμνήσεις των Θεσσαλονικέων για έναν αιώνα.

Το 1930, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά, ήταν η μεγαλύτερη κλειστή αγορά των Βαλκανίων.

Η φθορά άρχισε από τη δεκαετία το 1990. Το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα έκλειναν, η ανανέωση των αδειών δεν μπορούσε να προχωρήσει για υγειονομικούς λόγους, ήρθε τελικά και το «λουκέτο» το 2017 και το μέλλον της φάνταζε αβέβαιο.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πόρτες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο-3

Η ανακαίνιση και η αποκατάσταση

Όμως, το ενδιαφέρον αναζωογονήθηκε και πάλι μετά την εξαγορά από τον Όμιλο Φάις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια με κατεβασμένα ρολά, το διατηρητέο αρχιτεκτόνημα «επιστρέφει» πλήρως ανακαινισμένο, για να επιβεβαιώσει εκ νέου τον ρόλο του ως κύρια στέγη του λιανικού εμπορίου του κέντρου και άλλων δραστηριοτήτων εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακά συνέβαινε επί έναν αιώνα.

Την ανακατασκευή και τη λειτουργία της Αγοράς Μοδιάνο ανέλαβε ο όμιλος Φάις, που το καλοκαίρι του 2017 εξαγόρασε το 43,6% από το ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μικροεπενδυτές έφτασε σε ποσοστό το 57%.

Με το πέρασμα τόσων χρόνων, η αγορά είχε κριθεί ακατάλληλη και δομικά «επικίνδυνη» από την πολεοδομία και γι’ αυτό και είχε αναστείλει τη λειτουργία της. Έπειτα από εντατικές εργασίες αποκατάστασης, η αγορά στο εσωτερικό της έχει πάρει πια μια άλλη μορφή, πιο σύγχρονη, πιο καθαρή και λειτουργική, αλλά με έναν σχεδιασμό, ο οποίος σεβάστηκε πλήρως τον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πόρτες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο-4

Μέσα από ένα μελετημένο σχέδιο αποκατάστασης, η τεχνολογία, τα καινούρια υλικά, οι ψηφιακές εφαρμογές και οι αυτοματισμοί επιστρατεύτηκαν  για να αποδοθεί ξανά στο κοινό της πόλης μια πλήρως αναπαλαιωμένη κεντρική αγορά. Βιοκλιματική, με σύγχρονο εξαερισμό και με εξελιγμένα συστήματα πυροπροστασίας, με βελτιωμένη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός, μέσω της διαφανής οροφής, σύγχρονο φωτισμό με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, με χώρους ανακύκλωσης οργανικών υλικών, με ψυγεία και με οργανωμένες αποθήκες.

«Πιστεύουμε πολύ στην αγορά Μοδιάνο και γι’ αυτό επενδύθηκε και τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του ομίλου Χασδάι Καπόν.

«Ήδη, η πλειοψηφία των καταστημάτων λειτουργεί, κάποια δεν πρόλαβαν να ανεφοδιαστούν, αλλά θα ανοίξουν και αυτά μέσα στην εβδομάδα. Λειτουργούν και τα δύο μπαρ, θα υπάρχει και το εστιατόριο στον επάνω όροφο, ο κόσμος ήδη την επισκέπτεται από το πρωί και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη κίνηση τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε ο κ. Καπόν.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πόρτες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο-5

Εκδήλωση για τα βραβεία του «Γαστρονόμου» λίγο πριν ανοίξει η αυλαία

Στο μεταξύ, χθες, ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» γιόρτασαν τα φετινά «15α Βραβεία Ποιότητας», με μια μεγάλη εκδήλωση στην εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, όπου μετά την απονομή ακολούθησε γιορτή με γνωστούς σεφ να ετοιμάζουν μικρασιάτικους μεζέδες για το κοινό, αφού τα φετινά βραβεία, λόγω της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν αφιερωμένα στον Μικρασιατικό ελληνισμό.

Στην εκδήλωση, που για πρώτη φορά φέτος έγινε στη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική ελληνική πόλη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO τιμήθηκαν, επίσης, παραγωγοί και επιχειρήσεις Μικρασιατών από όλη την Ελλάδα.

Το Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στη Σούλα Μπόζη, στο μέλι Bee Naturalles, που ανάμεσα σε άλλα παράγει και το μέλι γλυκάνισου-μάραθου, ένα από τα πιο σπάνια αρωματικά βιολογικά μέλια στην Ελλάδα, δόθηκε το Βραβείο Παραγωγής Μελιού, ενώ το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε συλλογικά σε 6 λουκουμοποιίες της Σύρου και το Βραβείο Παραγωγής Αποστάγματος κέρδισε το Ούζο Veto της Ποτοποιίας Σπέντζα της Λέσβου.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πόρτες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο-6

Το Βραβείο Παραγωγής Αλλαντικών δόθηκε στο εργαστήριο premium αλλαντικών «Ατλαμάζογλου» από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Φύλλου Και Πίτας στο Εργαστήριο Φύλλου και Ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη».

Το Βραβείο Παραγωγής Καφέ πήγε στο Καφεκοπτείο Mokka, το ιστορικό κατάστημα επεξεργασίας και πώλησης ξηρών καρπών «Ο Ηρακλής» έλαβε το Βραβείο Καταστήματος, το Βραβείο Καινοτομίας έλαβε το Κεφίρ «Υγιεία», το Βραβείο Ζαχαροπλαστείου το γνωστό «Παπαρασκευά» από την Ξάνθη και το Βραβείο Παραγωγής Χαλβά το Χαλβαδοποιείο της οικογένειας Ελευθερίου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT