Προσωπικοί γιατροί και οι παθολόγοι νοσοκομείων

Προσωπικοί γιατροί και οι παθολόγοι νοσοκομείων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα στους παθολόγους που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού στο πλαίσιο του ιδιωτικού έργου που θα μπορούν να παρέχουν θα δώσει το υπουργείο Υγείας. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για τη δημόσια υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», σημειώνοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι διαδικασίες για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα έχουν εξαρχής ενταχθεί οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, τοπικές ομάδες υγείας, περιφερειακά ιατρεία κ.ά.). Πρόκειται για 2.227 γιατρούς από τους συνολικά 3.337 που είναι εγγεγραμμένοι ως προσωπικοί γιατροί. Με την ψήφιση του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη την περασμένη Παρασκευή, που προβλέπει την υπό προϋποθέσεις απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, άνοιξε η «πόρτα» ώστε να μπορούν να αναλάβουν και αυτοί ρόλο προσωπικού γιατρού, βλέποντας περιορισμένο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Ενα ακόμη «δέλεαρ» για τους γιατρούς να ενταχθούν στο νέο σύστημα είναι και η συμμετοχή στη δράση πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους και θα αφορά 5.500.000 πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών. Η δράση αυτή, η οποία περιλαμβάνει εξετάσεις για το λιπιδαιμικό προφίλ των δικαιούχων, τον σακχαρώδη διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο και την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου, θα υλοποιηθεί εν πολλοίς από τους προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι θα αμειφθούν επιπλέον για τις σχετικές υπηρεσίες που θα παρέχουν. Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ενεργοποιήσει περαιτέρω δυνατότητες του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είναι η πλατφόρμα παραπόνων.

Σημειώνεται ότι έως και χθες εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό ήταν 4.677.554 πολίτες, που αποτελούν το 52,7% των δικαιούχων (άτομα άνω των 16 ετών) στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή