Έρευνες για τις υποκλοπές: Ταυτόχρονες έφοδοι σε έξι σημεία της Αττικής

Έρευνες για τις υποκλοπές: Ταυτόχρονες έφοδοι σε έξι σημεία της Αττικής

Eρευνες σε γραφεία και σπίτια εταιρειών και προσώπων, σε έξι σημεία της Αττικής, που φέρονται να σχετίζονται με τo παράνομο λογισμικό Predator πραγματοποιήθηκαν χθες κατόπιν εντολής των εισαγγελικών αρχών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης επιβεβαιωμένης παράνομης παρακολούθησης στην Ελλάδα με τη χρήση του λογισμικού Predator δόθηκε από τις εισαγγελικές αρχές η εντολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για έρευνες σε γραφεία και σπίτια εταιρειών και προσώπων που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση. Χθες, ξεχωριστές ομάδες αστυνομικών πραγματοποίησαν ελέγχους σε τουλάχιστον έξι μέρη στην Αττική, ενώ ένα από τα κλιμάκια φέρεται να βρέθηκε σε μία από τις εφόδους σε χώρο ο οποίος είχε αδειάσει προ ημερών και πλέον γίνονταν οικοδομικές εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η προηγούμενη φορά που είχε ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας σε σχέση με τις παρακολουθήσεις ήταν στις αρχές φθινοπώρου. Το ζητούμενο τότε δεν φαίνεται να ήταν κάποια κατ’ οίκον έρευνα, όπως συνέβη πρόσφατα, αλλά ένα αίτημα προς τηλεπικοινωνιακό πάροχο για άρση απορρήτου ώστε να βεβαιωθεί από ποιον αριθμό κινητού τηλεφώνου προερχόταν το παραπλανητικό μήνυμα που είχε λάβει τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Οποιοι είχαν αποπειραθεί τότε να παγιδεύσουν το κινητό του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται να το είχαν κάνει χρησιμοποιώντας τον αριθμό κάποιου τυχαίου συνδρομητή.

Χθες το πρωί, μετά το αίτημα των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση των παρακολουθήσεων, διαφορετικές ομάδες αστυνομικών πραγματοποίησαν ελέγχους σε γραφεία εταιρειών και σπίτια προσώπων στην Αττική και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τοποθεσιών, στο Χαλάνδρι, στην Κηφισιά, στο Μαρούσι και στο Νέο Ψυχικό. Οι έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν σε διευθύνσεις οι οποίες σχετίζονται με την Intellexa, την Krikel και άλλες εταιρείες.

Ενας από τους χώρους είχε αδειάσει προ ημερών και πλέον γίνονταν οικοδομικές εργασίες.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, την παρακολούθηση του οποίου με το λογισμικό Predator επιβεβαίωσε στα τέλη Μαρτίου το εργαστήριο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου τον Ιούνιο του 2022 προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είχαν παραβιάσει το τηλεφωνικό του απόρρητο. Τον περασμένο Οκτώβριο κατέθεσε νέα μήνυση κατά της εταιρείας Intellexa, η οποία εμπορεύεται το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης και έχει έδρα και στην Ελλάδα.

ΕΔΕ στο υπ. Εξωτερικών

Παράλληλα, από τις 16 Νοεμβρίου έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι κανόνες εξαγωγής του λογισμικού της Intellexa στη Μαδαγασκάρη. Προϊόντα αυτού του τύπου θεωρούνται διττής χρήσης και υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες διάθεσης προς τρίτες χώρες. Το σχετικό πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη πριν από τα Χριστούγεννα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT