Αναβολή υπόθεσης Folli Follie: Τι υποστηρίζει ο δικηγορικός κόσμος

Αναβολή υπόθεσης Folli Follie: Τι υποστηρίζει ο δικηγορικός κόσμος

Η αποχή των δικηγόρων από δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και συνεχίζεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσο δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση, δεν κάνουμε ούτε κι εμείς», δηλώνει στην «Κ» ο Δημήτρης Βερβεσός. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι σαφής ως προς τις προθέσεις του κλάδου στη διαμάχη που μαίνεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με τη διάταξη για υποχρεωτική φυλάκιση όσων έχουν διαπράξει πλημμελήματα. Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες με την ψήφιση της νέας διάταξης του άρθρου 187, παράγραφος 6, του Ποινικού Κώδικα.

Σε αυτήν ορίζεται ότι «οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμη και πλημμελημάτων) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται ούτε αναστέλλονται» και «σε φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης».

Η αποχή των δικηγόρων από δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και συνεχίζεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η παράταση της αποχής αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλέποντας, ωστόσο, εξαιρέσεις σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής ή συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης. Οι δικηγόροι κρίνουν τη διάταξη ως αντισυνταγματική, υπό την έννοια ότι καταργεί το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

«Μπορεί να βρεθεί στη φυλακή κάποιος που πραγματοποίησε μια ακτιβιστική δράση, ενώ κάποιος που τέλεσε κακούργημα να κυκλοφορεί ελεύθερος», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

«Κάπως έτσι μπορεί να βρεθεί κάποιος που έκανε ένα γκράφιτι, κατέλαβε έναν δημόσιο χώρο, διοργάνωσε ένα συλλαλητήριο ή πραγματοποίησε μια ακτιβιστική δράση στη φυλακή, ενώ κάποιος που τέλεσε ένα κακούργημα θα κυκλοφορεί ελεύθερος», αναφέρει ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Τον κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων των κατηγορουμένων επικαλέστηκε χθες και η πρόεδρος στη δίκη της Folli-Follie, η οποία λόγω της αποχής έχει φτάσει σε τέλμα.

«Εν προκειμένω δεν τίθεται θέμα παραγραφής, όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει μας ενημερώνουν και εμείς δίνουμε άδεια στους συναδέλφους να παρασταθούν στο δικαστήριο», διευκρίνισε στην «Κ» ο κ. Βερβεσός, συμπληρώνοντας πως «όταν πλησιάζει η εκπνοή του χρόνου κράτησης, που είναι 12 ή 18 μήνες, εμείς δίνουμε άδεια ήδη στους 10 ή 16 μήνες για την πραγματοποίηση της δίκης».

Αλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο ίδιος, «η παραγραφή στα κακουργήματα έρχεται στα 15 χρόνια, στα πλημμελήματα στα 6 χρόνια». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΔΣΑ υπενθυμίζει ότι «ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα, αν το αποφασίσει, να δικάσει ακόμη και απουσία των δικηγόρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή