«Ανοίγει» τις επισυνδέσεις η ΑΔΑΕ

«Ανοίγει» τις επισυνδέσεις η ΑΔΑΕ

Η Αρχή ανταποκρίνεται σε αιτήματα για έρευνα στις εταιρείες τηλεφωνίας, προκειμένου να ανιχνευθούν παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατοι έλεγχοι της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δημιουργούν νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Την Πέμπτη, κατόπιν αιφνιδιαστικής επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της Cosmote, κλιμάκιο ελεγκτών της Αρχής διαπίστωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, προχώρησε σε άρση απορρήτου στα τηλέφωνα του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου. Καθώς μάλιστα ενώπιον της Αρχής εκκρεμούν και άλλα αιτήματα από πρόσωπα που έχουν ζητήσει να ελεγχθεί εάν έχει γίνει άρση απορρήτου στα τηλέφωνά τους, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει και νέος γύρος αποκαλύψεων.

Η ΑΔΑΕ, άλλωστε, έχει ξεκινήσει διαδικασίες ώστε να ελέγξει αυτεπαγγέλτως εάν κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα (εφημερίδα «Documento») υπήρξαν πράγματι στόχος παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Πίεση προς αυτή την κατεύθυνση άσκησε, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέβη στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου. Παρότι ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο έλεγχος επί των ονομάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ξεκινούσε πριν από την ψήφιση του νέου νόμου για την ΕΥΠ (ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου) η διαδικασία φέρεται να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο κ. Τάσος Τέλλογλου κατέθεσε στην ΑΔΑΕ δύο αιτήματα για έλεγχο του κινητού του τηλεφώνου. Το πρώτο αίτημα υπεβλήθη στις 29 Νοεμβρίου και με αυτό ο δημοσιογράφος ζητούσε από την Αρχή να ελέγξει εάν έχει αρθεί το απόρρητο για τα δεδομένα θέσης και κίνησης του τηλεφώνου του. Εάν δηλαδή η ΕΥΠ μέσω της συσκευής του μπορούσε να καταγράφει την ακριβή θέση αλλά και τις κινήσεις του. Του αιτήματος είχαν προηγηθεί κάποια περιστατικά που είχαν θορυβήσει τον δημοσιογράφο, ο οποίος από τις αρχές του έτους ερευνά το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων.

Το δεύτερο αίτημα υπεβλήθη στις 12 Δεκεμβρίου και αφορούσε άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του, τον Αύγουστο του 2021. Πρόκειται για την περίοδο που ο κ. Τέλλογλου, όπως και άλλοι δημοσιογράφοι, κάλυπτε με ρεπορτάζ το θέμα των δασικών πυρκαγιών στη χώρα.

Εχουν ξεκινήσει διαδικασίες ώστε να ελεγχθεί αυτεπαγγέλτως εάν κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται σε δημοσιεύματα υπήρξαν όντως στόχοι άρσεως απορρήτου.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του δημοσιογράφου, οι ελεγκτές της ΑΔΑΕ μετέβησαν την Πέμπτη στην Cosmote και διαπίστωσαν την ύπαρξη διατάξεων άρσης απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή. Ο Γιώργος Κύρτσος μετέβη την περασμένη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στην ΑΔΑΕ ζητώντας να ελεγχθεί εάν παρακολουθούνται τα τηλέφωνά του από την ΕΥΠ. Το όνομα του Κύρτσου είχε συμπεριληφθεί στις λίστες της εφημερίδας «Documento», ενώ ο ίδιος στις αρχές του φθινοπώρου είχε ελέγξει στην Ευρωβουλή τη συσκευή του για το ενδεχόμενο μόλυνσής της με το λογισμικό Predator, με αρνητικό όμως αποτέλεσμα. Από τον έλεγχο της ΑΔΑΕ φέρεται να προέκυψε ότι η ΕΥΠ είχε προχωρήσει σε άρση απορρήτου όχι μόνο στο κινητό του κ. Κύρτσου αλλά και στα σταθερά τηλέφωνα του γραφείου και του σπιτιού του. Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι είχαν δοθεί συνολικά εννέα παρατάσεις στις άρσεις απορρήτου, καθεμιά από τις οποίες έχει διάρκεια δύο μηνών. Ο ίδιος ο κ. Κύρτσος απέδωσε την παρακολούθησή του στη ρήξη που είχε επέλθει στις σχέσεις του με την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, και έκανε γνωστό ότι προτίθεται να απευθυνθεί για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ευρωκοινοβούλιο και αλλού.

Ο έλεγχος της Πέμπτης προκάλεσε νομική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΑΔΑΕ, Cosmote και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Οταν έγινε γνωστή η παρουσία ελεγκτών της Αρχής στις εγκαταστάσεις του παρόχου, η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ Ειρήνη Νικολαΐδου φέρεται να ζήτησε να προηγηθεί του ελέγχου γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου σχετικά με το σύννομο της διαδικασίας. Τα στελέχη της ΑΔΑΕ κατέστησαν σαφές ότι για τον έλεγχο από την ανεξάρτητη αρχή δεν απαιτείται κανενός είδους γνωμοδότηση και προχώρησαν στη διαδικασία. Ενώ η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, η κ. Νικολαΐδου φέρεται σε διάλογό της με τα στελέχη της ΑΔΑΕ να επικαλέστηκε επικοινωνία της με τον κ. Ντογιάκο, ο οποίος της είπε ότι η διαδικασία δεν είναι σύννομη. Τελικά ο έλεγχος ολοκληρώθηκε με τα γνωστά ευρήματα.

Οι ανακοινώσεις

Μετά τη δημοσιοποίηση όσων διημείφθησαν κατά τον έλεγχο, η Cosmote εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρίνισε ότι «δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της». Και ο κ. Ντογιάκος, όμως, φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Documento», που επικοινώνησαν μαζί του, ότι εξέφρασε στη νομική σύμβουλο του ΟΤΕ την προσωπική του άποψη, μελετώντας τις διατάξεις του νέου νόμου.

Να τοποθετηθεί επί όσων συνέβησαν υποχρεώθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος. Εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι «η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19 §2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή