ΑΣΕΠ: 108.000 υποψήφιοι για 5.124 θέσεις στο Δημόσιο

ΑΣΕΠ: 108.000 υποψήφιοι για 5.124 θέσεις στο Δημόσιο

Δύσκολη η μάχη των υποψηφίων για μονιμότητα και σταθερό ωράριο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε το κλείσιμο της πλατφόρμας για την κατάθεση αιτήσεων στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, πήραν φωτιά τα μηνύματα των φροντιστηρίων που εγγυώνται διορισμό στο Δημόσιο. Εντατικά μαθήματα με κόστος από 300 έως και 1.400 ευρώ για «σίγουρη» επιτυχία. Στον πανελλήνιο διαγωνισμό, 108.000 υποψήφιοι απόφοιτοι τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαγωνιστούν για μία από τις 5.124 θέσεις στο Δημόσιο, εξασφαλίζοντας αμοιβή από 741 ευρώ. Η μονιμότητα, το σταθερό ωράριο και η εξασφάλιση εργασίας είναι τα ζητούμενα των χιλιάδων υποψηφίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η «Κ» στις 4 Δεκεμβρίου 2022.

Την ίδια στιγμή το ΑΣΕΠ βρίσκεται ήδη σε ρυθμό έντονης προετοιμασίας για τον διαγωνισμό, δεδομένου ότι ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι μεγάλος, όπως και κάποιες από τις ενότητες των θεμάτων, όπως εκείνα που αφορούν τις δεξιότητες και την εργασιακή αποτελεσματικότητα. Σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, αναφέρει στην «Κ» ότι είναι ένας «καλός αριθμός υποψηφίων». «Είναι αρκετοί ώστε να έχουμε ένα καλό επίπεδο ανταγωνισμού, αλλά όχι και τόσοι πολλοί ώστε να μας δημιουργήσουν διοικητικά προβλήματα και δυσκολίες», τονίζει. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό «πόσοι τελικά θα έρθουν να δώσουν εξετάσεις», καθώς θα υπάρξει μεγάλη προετοιμασία. Υπενθυμίζει ότι για τον διαγωνισμό στην ΑΑΔΕ για 822 θέσεις είχαν καταθέσει αίτημα 25.000 άτομα εκ των οποίων προσήλθαν στις εξετάσεις οι 11.000. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, μόνο το 3% των συμμετεχόντων κατάφερε να εξασφαλίσει τη βάση, έγραψε δηλαδή πάνω από 55% των ερωτήσεων σωστά, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία στον διαγωνισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάληψη θέσης στην ΑΑΔΕ. Ο ίδιος όρος ισχύει και για τον νέο πανελλήνιο διαγωνισμό.

Οι αίθουσες και τα θέματα

Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 5.124 θέσεις με στόχο την εργασιακή μονιμότητα και μισθό που αρχίζει από 741 ευρώ.

Ο νέος μεγάλος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Σάββατο, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 15.000 επιτηρητές. Για την εκπόνηση των θεμάτων που αφορούν τις δεξιότητες και την εργασιακή αποτελεσματικότητα ήδη εργάζεται το τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, ανά βαθμίδα και ειδικότητα θα πρέπει να βρεθούν θεματοδότες που θα εργαστούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ για να «βγάλουν» τα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα αιτήματα για θέσεις από την πλευρά των φορέων τα οποία υποβλήθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 θα ικανοποιούνται πλέον μέσω του γραπτού διαγωνισμού και μόνο οι επιτυχόντες των εξετάσεων θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις, υποβάλλοντας τα χαρτιά τους στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν.

«Πυρετός» στο Ιντερνετ

Η ανακοίνωση της επίσημης εκκίνησης της διαδικασίας με την ολοκλήρωση των αιτήσεων –ενδέχεται ο τελικός αριθμός να είναι ελαφρά αυξημένος, δεδομένου ότι για κάποιους υποψηφίους τα παράβολα που έχουν καταβληθεί μπορεί ακόμη να μην έχουν «φανεί» στο σύστημα– οδήγησε στην κορύφωση του άγχους για όσους δήλωσαν συμμετοχή, που αναζητούν απαντήσεις σε ομάδες υποψηφίων στο Διαδίκτυο. «Εκανα την αίτηση, αλλά έχω πτυχίο ΤΕΙ με χαμηλό βαθμό. Θα πρέπει να γράψω καλύτερα από άλλους υποψηφίους για να έχω ελπίδες;», αναρωτιέται ο Κώστας. «Πότε και πώς θα έρθει ο μόνιμος διορισμός» διαφημίζουν τα φροντιστήρια, προτείνοντας πακέτα εντατικής προετοιμασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή