Τα νέα δεδομένα στην Εκκλησία της Κύπρου

Τα νέα δεδομένα στην Εκκλησία της Κύπρου

Σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις έχει η ανάδειξη του μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου σε αρχιεπίσκοπο Κύπρου, έπειτα από μια περίπλοκη διαδικασία η οποία συμπεριέλαβε και ανοιχτές κάλπες στο γενικό κοινό (και όχι μόνον στους λαϊκούς εκλέκτορες, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα)

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις έχει η ανάδειξη του μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου σε αρχιεπίσκοπο Κύπρου, έπειτα από μια περίπλοκη διαδικασία η οποία συμπεριέλαβε και ανοιχτές κάλπες στο γενικό κοινό (και όχι μόνον στους λαϊκούς εκλέκτορες, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα). Ο διάδοχος του μακαριστού Χρυσοστόμου αποτελεί έναν από τους μητροπολίτες που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, γεγονός το οποίο τον καθιστά πρόσωπο προσφιλέστερο στις δυτικές αντιλήψεις, μακριά από την επιρροή της Μόσχας. Ο κ. Γεώργιος βρίσκεται, επίσης, πολύ πιο κοντά στις απόψεις και αντιλήψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα ακόμη γεγονός το οποίο υποδηλώνει την απόστασή του από τη Μόσχα. Σε γενικές γραμμές η εκλογή αρχιεπισκόπου στην Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία λίγα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει καθοριστικά βήματα ενίσχυσης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ (άρση εμπάργκο όπλων, συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ), προς μια κατεύθυνση η οποία έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της ανάδειξης του μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου σε αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Γεώργιος αναδείχθηκε με βάση την εξασφάλιση 11 ψήφων (από τις 16) της Ιεράς Συνόδου, με βασικό αντίπαλο τον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος στη λαϊκή ψήφο με 35,68%. Η συμμαχία του ιδίου ως δεύτερου και του τρίτου, μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, ήταν –μεταξύ άλλων– ο παράγων που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του νέου αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα αποφασίσει προσεχώς την ημερομηνία ενθρόνισής του, πιθανότατα την 8η Ιανουαρίου.

Ο νέος αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε το 1949 και αποτέλεσε τον ηλικιακά πρεσβύτερο από τους τρεις ανθυποψηφίους του. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στα ίδια ακαδημαϊκά αντικείμενα. Χειροτονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1984 σε διά-κονο και σε πρεσβύτερο και αρχιμανδρίτη τον Μάρτιο του 1985. Το 1994 ανέλαβε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ εργαζόταν και ως καθηγητής Χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1994 κέρδισε την καταδίκη της Τουρκίας από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο είχε προσφύγει το 1989 όταν συνελήφθη και κακοποιήθηκε από τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της κατοχής. Το 1996 χειροτονήθηκε σε επίσκοπο και το 2006 αναδείχθηκε μητροπολίτης Πάφου. «Η πατρίδα μας περιμένει την ελευθερία της και ο λαός περιμένει να εγκύψουμε στα πολλά του προβλήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή