Το τσιγάρο που «άναψε» ξανά τη συζήτηση για τον αντικαπνιστικό

Το τσιγάρο που «άναψε» ξανά τη συζήτηση για τον αντικαπνιστικό

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, ο αντικαπνιστικός και η εφαρμογή του έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε μουσικό καφενείο με φαγητό, όταν παρατηρείται μια αλλαγή εν μέσω του κεφιού. Όσοι φορούσαν τα μπουφάν τους και έβγαιναν έξω για να καπνίσουν ή όσοι στα κρυφά χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο έχουν ένα ακόμα λόγο να ξεγνοιάσουν και να διασκεδάσουν. Οι σερβιτόροι μοίρασαν τασάκια σε όλα τα τραπέζια, το κάπνισμα πλέον «επιτρέπεται».

Μια παρόμοια εικόνα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε μακροσκελή ανάρτησή του για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση. Αφορμή υπήρξε φωτογραφία γνωστού ηθοποιού με το τσιγάρο στο χέρι σε νυχτερινό κέντρο ζωντανής μουσικής. Ωστόσο, οι πιο νέοι μπορούν να ρίξουν μια ματιά στα stories φίλων τους για να δουν ότι το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης συμβαίνει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο…

Ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν ένας από τους πρώτους που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019. Έχοντας φτάσει σχεδόν στο τέλος της τετραετίας, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Πλεύρης, παρατηρείται μια εξασθένηση της εφαρμογής του κυρίως στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, ενώ εστιατόρια και καφετέριες έχουν καταφέρει να μείνουν άκαπνα ως επί των πλείστων.

Σημείο καμπής ήταν, κατά γενική ομολογία, η πανδημία και η λειτουργία της εστίασης με τους περιορισμούς του κορωνοϊού. Αφενός οι καταστηματάρχες έπρεπε να αναπληρώσουν τη χαμένη πελατεία, αφετέρου οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό «χαλάρωσαν» καθώς η εστίαση καλείτο να επιβάλει νέους κανόνες με πιστοποιητικά εμβολιασμού και όρια χωρητικότητας.

Η μερική και άτυπη αυτή αναστολή της εφαρμογής του νόμου φαίνεται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί πλέον η γραμμή 1142 για τις καταγγελίες για παράνομο κάπνισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή στήθηκε μόνο για τους πρώτους μήνες της επιβολής του αντικαπνιστικού, μέχρι να ετοιμαστεί κατάλληλο σύστημα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία εξάλλου το υπουργείο Υγείας διαβίβαζε τις καταγγελίες. Εντωμεταξύ, μπορεί κάποιος να κάνει καταγγελία μέσω gov.gr ή στην ιστοσελίδα της Αρχής.

Aντίστοιχα, η Ελληνική Αστυνομία – η οποία είναι υπεύθυνη για την τήρηση του μέτρου – εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν στους 20.534 έλεγχους που έγιναν τον Δεκέμβριο για την αντικαπνιστική νομοθεσία και τις 814 παραβιάσεις (ποσόστο περίπου 4%) που βεβαιώθηκαν. Ωστόσο, πέρα από περιοδικές ενημερώσεις από κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις (κυρίως στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία), τέτοιο δελτίο Τύπου σε πανελλαδικό επίπεδο έχει πάνω από ένα χρόνο να δημοσιοποιηθεί.

Η πλευρά των καταστηματαρχών: «Χάνονται πελάτες»

Για μεμονωμένα γεγονότα που επισκιάζουν τη γενική συμμόρφωση στον αντικαπνιστικό νόμο κάνει λόγο η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), παραπέμποντας στα στοιχεία της Αστυνομίας όπου φαίνεται ότι οι παραβάτες αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό ποσοστό.

Βέβαια, πάγια θέση του ΠΑΣΚΕΔΙ, την οποία είχε διεκδικήσει και το 2019 στο ΣτΕ, είναι η δημιουργία ανεξάρτητων χώρων – εξωτερικών ή στεγανών στο εσωτερικό (όπως στο αεροδρόμιο) – μόνο στα νυχτερινά κέντρα.

Το τσιγάρο που «άναψε» ξανά τη συζήτηση για τον αντικαπνιστικό-1
«Κουβούκλιο» καπνιστών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (φωτ. Intime News)

«Μες στην καραντίνα ήταν κλειστά τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία ούτως ή άλλως δουλεύουν δύο μέρες την εβδομάδα. Ένα σημαντικό ποσοστό των θαμώνων σε αυτά καπνίζει. Δεν μπορεί το προσωπικό να κάνει παρατηρήσεις. Χάνονται πελάτες», σημειώνει η κ. Κωνσταντίνου.

«Δεν πρέπει να παραλείπουμε από την κριτική μας ότι ιδίως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης δέχονται τεράστιο όγκο πελατών, με αποτέλεσμα ο πλήρης έλεγχος από την πλευρά του επιχειρηματία να είναι ανέφικτος. Δεν θα ήταν άδικο, λοιπόν, να λειτουργεί νομότυπα σε όλα του, αλλά να δεχθεί από ένα βαρύτατο πρόστιμο, μέχρι και “λουκέτο” επειδή κάποιος θαμώνας άναψε το τσιγάρο του;» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΚΕΔΙ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για παράνομο κάπνισμα στην εστίαση ανέρχεται σε 100 ευρώ για το άτομο που παρανομεί, ενώ για το κατάστημα κυμαίνεται από τα 500 ευρώ μέχρι και τα 10.000 ευρώ και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, ανάλογα με το μέγεθος του μαγαζιού και πόσες φορές έχει τιμωρηθεί.

«Υπάρχει θέμα αναμέτρησης των πολιτών με την ανομία», λένε οι πνευμονολόγοι

Από τη μεριά τους, οι πνευμονολόγοι είναι αντίθετοι σε οποιουδήποτε είδους «παραθυράκι» για το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ζητεί να μπει τέλος στο τσιγάρο και σε «κλειστού τύπου» ανοιχτούς χώρους, όπως οι βεράντες ή οι χώροι που περικλείονται με πλαστικά ή τζάμια.

«Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση από την Πολιτεία, τακτική εφαρμογή των ελεγκτικών μηχανισμών και πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους πολίτες», σημειώνει ο κ. Φιλόπουλος, επισημαίνοντας και μια λιγότερη συζητημένη συνέπεια του καπνίσματος, τη ρύπανση από τις γόπες.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, ιδρυτής της πρωτοβουλίας «Smoke Free Greece» και πρόεδρος της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζει ότι το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας.

«Δεν υπάρχει θέμα αναμέτρησης καπνιστών και μη καπνιστών, αλλά θέμα αναμέτρησης των πολιτών με την ανομία. Μιλάμε επίσης για ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφορά άμεσα στο ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας», υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Κατά τον ίδιο, το παθητικό κάπνισμα παραβιάζει:

  • το δικαίωμα της ζωής, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι 60.000 παιδιά παγκοσμίως πέθαναν από αυτό ετησίως
  • το δικαίωμα της υγείας, καθώς επηρεάζεται το αναπνευστικό σύστημα των μη καπνιστών
  • την προστασία της υγείας των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην ελληνική εστίαση
  • και τα δικαιώματα των γυναικών, αν λάβουμε υπόψη τις συνέπειες του καπνίσματος (παθητικού ή μη) στις έγκυες.

«Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Ο χρόνος έχει περάσει και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει», δηλώνει ο κ. Μπεχράκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή