Σεισμός 5,9 Ρίχτερ ανατολικά της Ρόδου – Δεν σημειώθηκαν υλικές ζημιές

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ ανατολικά της Ρόδου – Δεν σημειώθηκαν υλικές ζημιές

Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για σεισμό 5,7 Ρίχτερ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ρόδου, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για σεισμό 5,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 2.37 μ.μ., εντοπίζεται 58 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 22 χιλιόμετρα.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), η δόνηση είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο και είχε μεγάλη διάρκεια.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Καμία αναφορά, μέχρι στιγμής, για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής ή υλικές ζημιές, από τον σεισμό που σημειώθηκε Ανατολικά της Ρόδου».

Γκανάς στην «Κ»: Δεν συνδέεται με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Μιλώντας στην «Κ», ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε ότι «είμαστε ακόμα στην επανεκτίμηση του τελικού μεγέθους, το οποίο πλησιάζει τα 6 Ρίχτερ. Ήταν ένα σεισμός πολύ επιφανειακός, σε υποθαλάσσιο χώρο, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρόδου. Είναι ένας σεισμός πάνω στο ελληνικό τόξο».

«Ο σεισμός προήλθε από ρήγμα το οποίο βρίσκεται στην επαφή δύο τεκτονικών πλακών και έχει κυρίαρχη συνιστώσα κίνησης την οριζόντια. Έχει δε διεύθυνση βορειοανατολική-νοτιοδυτική. Στην ουσία, ο σεισμός οφείλεται στην κίνηση της τεκτονικής πλάκας του Αιγαίου προς τα νοτιοδυτικά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν είναι ο κύριος, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο» σημείωσε.

Πάντως, αν και τόνισε ότι αναμφίβολα βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης των σεισμών στη χώρα μας, ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι η σημερινή δόνηση δεν συνδέεται ούτε με τους σεισμούς στη Λέσβο, ούτε με τους υπόλοιπους που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Καθησυχαστικός ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος

Με τη σειρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, χαρακτήρισε τη δόνηση, μιλώντας στην «Κ» ως σημαντική και ισχυρή μεν, αλλά αναμενόμενη και συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα και για την περιοχή όπου συνέβη. «Αυτοί οι σεισμοί σε υποθαλάσσιο χώρο, στο λεγόμενο ”ελληνικό τόξο”, είναι τυπικοί» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «το ρήγμα βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές αλλά και από ακτές. Οι επιπτώσεις του θα είναι από μηδαμινές έως περιορισμένες».

Όσο για τον αν πρόκειται για κύριο σεισμό, ο ίδιος πιστεύει πως αν και η μετασεισμική δραστηριότητα αναμένεται να είναι πλούσια με το μέγεθος των μετασεισμών να φτάσουν ενδεχομένως και τα 5 έως και 5,5 Ρίχτερ, η δόνηση που σημειώθηκε στις 2.37 μ.μ, ήταν απ’ ό,τι φαίνεται ο κύριος σεισμός. Όπως λέει ο κ. Παπαζάχος: «Αυτοί οι σεισμοί είναι κατά βάση μεμονωμένοι και δεν ακολουθούνται συνήθως από κάτι άλλο». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή