Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης των Κυπρίων

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης των Κυπρίων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Απριλίου 1955 αρχίζει ο ένοπλος αγώνας της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας. Οι Ελληνοκύπριοι, υπό την πολιτική ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τη στρατιωτική διοίκηση του απόστρατου αντισυνταγματάρχη του ελληνικού στρατού Γεωργίου Γρίβα, ή αλλιώς Διγενή, είχαν ως στόχο την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» την επομένη αναφέρει: «Η Κύπρος ωμίλησε χθες με την γλώσσαν των αδουλώτων ψυχών εις τους ανεπιθυμήτους κυρίους της. 16 απόπειραι, όσα και τα ριφθέντα εκρηκτικά μηχανήματα “κοκτέιλ Μολότωφ” ή ράβδοι δυναμίτιδος εις διάφορα σημεία της νήσου. Θύματα δεν υπάρχουν, αλλ’ ο πλησίον της Λευκωσίας εγκατεστημένος ραδιοσταθμός υπέστη ζημίας. Μέρος των στούντιο και των αιθουσών εκπομπής του σταθμού κατεστράφη υπό του πυρός. Υπήρξεν η απάντησις ενός λαού εις την δίκην των αγωνιστών του εις το Κτήμα της Πάφου, εις την προσπάθειαν καταπνίξεως της εκδηλώσεως των αισθημάτων του προς την πατρίδα, με την οποίαν τον συνδέουν δεσμοί αίματος και προαιωνίου πολιτισμού».

Στις 8 Απριλίου, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. «Ενώ αι αρχαί της Κύπρου ήρχισαν από της χθεσινής νυκτός να εντείνουν τας τρομοκρατικάς των ενεργείας εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της μεγαλονήσου διά του σχηματισμού μικτών περιπόλων στρατού και αστυνομίας, αι οποίαι νυχθημερόν περιέρχονται τας πόλεις της Κύπρου, μέλη της πατριωτικής οργανώσεως ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) ετοιχοκόλλησαν εις κεντρικάς οδούς πολλών πόλεων πολυγραφημένας επαναστατικάς προκηρύξεις. Αι προκηρύξεις αυταί ετοποθετήθησαν κυρίως άνωθεν της κυβερνητικής προκηρύξεως, διά της οποίας επικηρύσσεται αντί 250 λιρών ο Γρηγόριος Πιέρι Αυξεντίου», γράφει η «Κ».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης των Κυπρίων-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT