Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων: Φαρμακευτικές εταιρίες υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά

Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων: Φαρμακευτικές εταιρίες υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά

Πού οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έλεγχο και στους τρεις «κρίκους» εφοδιασμού της αγοράς φαρμάκων (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) και όχι στοχοποίηση των φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει πως εννιά φαρμακοβιομηχανίες διοχετεύουν συστηματικά μειωμένες ποσότητες φαρμάκων στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, πρόεδρος Ε. Μαρκάκη και γ.γ. Θ. Σκυλακάκης εκτίμησαν, κατά τη συνέντευξη τύπου, ότι η κατάσταση στην αγορά σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα.

Η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ «δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία». Πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει σε εισπνεόμενα και στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια.

Πού οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων

«Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφεραν οι εκπρόσωποι Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.

Δεύτερη σοβαρότατη αιτία θεωρείται «ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία 5ετία».

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα με τις καταγγελίες που έχουν αποστείλει στον ΕΟΦ με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, για εννιά φαρμακευτικές εταιρίες που «υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, δημιουργώντας ελλείψεις και θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».

Ζητούν την άμεση διερεύνηση από τον ΕΟΦ και την διενέργεια όλων των αναγκαίων πράξεων προκειμένου «να πάψει αυτή η επικίνδυνη πρακτική και να τιμωρηθούν οι εφαρμόζοντες αυτήν».

Παράλληλες εξαγωγές

Σχετικά με τις «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου είπαν πως είναι νόμιμη διαδικασία και πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση αφορούν μόνο προϊόντα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ.

Οι παράλληλες εξαγωγές, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, δεν είναι ο κύριος λόγος των ελλείψεων, καθώς το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό.

Μίλησαν ωστόσο για παράνομες εξαγωγές, που γίνονται από φαρμακαποθήκες που δεν ανήκουν στο Σύλλογο αλλά και από φαρμακεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι νόμιμες εξαγωγές το 2021 ήταν 400 εκατ., μειωμένες κατά 66,6% σε σχέση με τις εξαγωγές προ 15ετίας.

«Οι φαρμακαποθήκες δεν αρνούνται τον έλεγχο, αλλά είναι οι μόνοι ελεγχόμενοι», πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι κρίκοι της αγοράς φαρμάκων, τόνισαν, ζητώντας τη θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή