Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική

Η κακοκαιρία έφτασε και στην Αττική, με ισχυρή βροχόπτωση να πλήττει το λεκανοπέδιο το πρωί της Πέμπτης

7' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία έφτασε και στην Αττική, με ισχυρή βροχόπτωση να πλήττει το λεκανοπέδιο το πρωί της Πέμπτης. Για τον λόγο αυτόν εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη ευρεία συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη συμμετέχει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς επίσης και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Κλειστά θα παραμείνουν τα απογευματινά και τα νυχτερινά σχολεία σήμερα στην Αττική.

Προβλήματα στο λεκανοπέδιο

Αρκετά προβλήματα καταγράφονται μετά την ισχυρή βροχόπτωση στην Αθήνα. Τα φαινόμενα ήταν αρκετά έντονα στα νότια προάστια και στο κέντρο της πόλης, όπου έπεσε χαλάζι μέχρι και στο Σύνταγμα. 

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στον Δήμο Αθηναίων. Μέχρι στιγμής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει περίπου 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Αττική και δύο για κοπές δέντρων. Επίσης, έχει λάβει 11 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Στην οδό Ερμού, μικρό μπαλκονάκι κατέρρευσε μπροστά από την είσοδο κοσμηματοπωλείου. 

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-1

«Καταρράκτες» από νερά σχηματίστηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, στη Βασιλίσσης Σοφίας και στον Λόφο του Στρέφη (φωτογραφίες από Forecast Weather).

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-2
Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-3

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Κυκλοφοριακό κομφούζιο έχει δημιουργηθεί στη νέα παραλιακή, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λίγο πριν από την υπόγεια σήραγγα, στο ύψος του «Σταύρος Νιάρχος» (Δέλτα Φαλήρου). Νερά καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του οδοστρώματος, με την κυκλοφορία να γίνεται μόνο από μία λωρίδα.

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην υπόγεια διάβαση της συμβολής της Κηφισίας με τη Σπύρου Λούη, στο Μαρούσι, όπου συγκεντρώθηκαν νερά και εγκλωβίστηκαν οχήματα, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει μερικώς ο δρόμος.

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-4

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, νωρίτερα δημιουργήθηκαν προβλήματα με πλημμύρες και υπερχείλιση υδάτων σε όλη την Αθήνα. Τα προβλήματα έχουν πλέον αποκατασταθεί, όμως είχε διακοπεί η κυκλοφορία:

  1. Επί της οδού Ωκεανίδων, από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Μαραθώνος, στην περιοχή του Ασπροπύργου.
  2. Επί της οδού Πειραιώς, από το ύψος της διασταύρωσης με την Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.
  3. Επί της οδού Πειραιώς, από το ύψος της διασταύρωσης με τη Χαμοστέρνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
  4. Στην έξοδο Λαχανά επί της Λ. Κηφισού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.
  5. Στη Λ. Bουλιαγμένης, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Ανθέων έως την οδό Ζέππου.

Για περίπου 20 λεπτά είχαν διακοπεί τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ νωρίτερα, λόγω διακοπής ρεύματος στο ύψος της Ειρήνης. Η κυκλοφορία των συρμών έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως.

Προς την Εύβοια η καταιγίδα

Η καταιγίδα που «χτύπησε» την Αττική φαίνεται πως κινείται προς την Εύβοια, όπου επίσης «ήχησε» το 112.

Στο νησί σημειώνονται βροχοπτώσεις από το πρωί, χωρίς πάντως να καταγράφονται προβλήματα.

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-5

Επικαιροποιημένο δελτίο από την ΕΜΥ

Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για την εξέλιξη της κακοκαιρίας για το υπόλοιπο της Πέμπτης και για την Παρασκευή.

Για σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Πελοπόννησο.
  • Στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και στις Σποράδες, με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές.
  • Από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικώς στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία.
  • Από αργά το απόγευμα στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
  • Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • Στη δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
  • Στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω).
  • Στη δυτική και την κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).
  • Από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-6

Αύριο, Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και στις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Παρασκευή στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Χωρίς ρεύμα στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας

Στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χωριά του Ασπροποτάμου Τρικάλων, καθώς και στην Ανατολική Αργιθέα Καρδίτσας.

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-7

Το χιόνι έχει φτάσει τα 70-80 εκατοστά στον Τύμπανο Καρδίτσας και τα 60 εκατοστά στα ορεινά των Τρικάλων.

Στη Λάρισα χιόνισε στο Λιβάδι Ελασσόνας, ενώ διακόπηκε λόγω των νερών του Τιταρήσιου ποταμού η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Αμπελώνα – Δελερίων, στη ράμπα που υπάρχει στην περιοχή.

Εριξε χιόνι στη Μακεδονία

Χιονοπτώσεις καταγράφονται ήδη σε πολλές περιοχές της βόρειας και ορεινής Ελλάδας. Στη Φλώρινα, στα λευκά ντύθηκαν η τοπική κοινότητα Κέλλης στο Αμύνταιο, καθώς και το Πισοδέρι. Η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται με χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες. 

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως στο Ασβεστοχώρι και πάνω, περίπου στο ύψος του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” και το Φίλυρο.

Τα πρώτα χιόνια είδε για φέτος ο Χορτιάτης, καθώς η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα έφερε τις πρώτες λευκές νιφάδες στην περιοχή. Τα πάντα έχουν ντυθεί στα άσπρα, με τους δρόμους, ωστόσο, να παραμένουν ανοιχτοί.

Στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής το έχει στρώσει για τα καλά και τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

Χιόνια έπεσαν και σε ορεινά χωριά της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, χωρίς όμως να σημειωθούν προβλήματα κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Χιόνια στην Ηπειρο

Χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.

Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού.

Ειδικότερα, χιονίζει στα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Αρτα.

Στις 09.30 έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί από τις 3.30 τα ξημερώματα, στα διόδια του Δροσοχωρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων, Γρεβενών και Τρικάλων.

Στα λευκά ντύθηκε το Πήλιο

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το απόγευμα σε όλο το κεντρικό Πήλιο με αποτέλεσμα να έχουν «ντυθεί» στα λευκά τα πάντα από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Η χιονόπτωση στο βουνό των Κενταύρων άρχισε λίγο μετά τις 18.00 χθες και εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανέλαβαν αμέσως υπηρεσία και άρχισε συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου, κυρίως των οδών Βόλου – Χανίων – Ζαγοράς, όπου συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα.

Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες του Πηλίου έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά, αφού και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους.

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-8
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ

Η θερμοκρασία στα Χάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, σήμερα είναι στους -2 και δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το βράδυ, το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι.

Προβλήματα στη Ζάκυνθο από την κακοκαιρία

Η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι που πλήττουν από χθες τη Ζάκυνθο προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα σε όλο το νησί.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του δήμου από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους δρόμους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης από σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Η τεράστια ποσότητα βροχής που έπεσε στη Ζάκυνθο μετέτρεψε τους δρόμους σε απέραντα ποτάμια, με αποτέλεσμα να γίνουν απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα. Μέχρι αυτή την ώρα, είναι κλειστή η επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Καλαμακίου, ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Βασιλικού στη θέση Ξηροκάστελο.

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στην Αττική-9

Ακόμα, στην περιοχή της Λιθακιάς από την έντονη βροχόπτωση έπεσε στον δρόμο μια πέτρινη μάντρα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Λαγανάς, Τσιλιβή και Σαρακινάδο. 

Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την ενεργοποίηση του συστήματος 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Χθες εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, της Ζακύνθου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Ηλείας, της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της δυτικής Μακεδονίας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή