Έχει θέση ο «μύθος του πελαργού» στο 2023;

Έχει θέση ο «μύθος του πελαργού» στο 2023;

To παραμύθι με τον πελαργό έχεις τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Έχει όμως θέση στη σύγχρονη παιδική μέριμνα;

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν η Ιζαμπέλ Γκερέτσεν έγινε 5 ετών, η γιαγιά της έδωσε σε εκείνη και τη μικρότερη αδελφή της ένα εικονογραφημένο βιβλίο που περιέγραφε λεπτομερώς πως ένα ζευγάρι κάνει σεξ κι έτσι έρχεται στον κόσμο ένα παιδί.

«Είχαμε ενθουσιαστεί. Μέχρι τότε, γνωρίζαμε πως τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», ανέφερε η ίδια στο BBC επισημαίνοντας πως η μητέρα τους άρπαξε το βιβλίο και το έβαλε σε ένα ράφι κάπου ψηλά. Χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια για να τους μιλήσει για το σεξ, τον τοκετό και την εφηβεία.

Η αρθρογράφος επισήμανε πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν μέρος του προγράμματος σπουδών τόσο στα ολλανδικά όσο και στα αγγλικά δημοτικά σχολεία στα οποία φοιτούσε. Ωστόσο, πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν τίποτα για το σεξ μέχρι να φτάσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλά παιδιά που πιστεύουν σε παραμύθια», αναφέρει η Λούσι Έμερσον, διευθύνουσα σύμβουλος του Φόρουμ Σεξουαλικής Αγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς όμως ο μύθος του πελαργού κατέληξε να γίνει ο πιο γνωστός σχετικά τη γέννηση των παιδιών;

Ο μύθος της Γεράνας που έγινε… πουλί

Ο μύθος προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, όπου οι γερανοί, οι οποίοι έχουν πολλές ομοιότητες με τους πελαργούς, έκλεβαν μωρά.

Στην ελληνική μυθολογία, η Ήρα μετέτρεψε την αντίζηλό της, τη Γεράνα, σε πουλί (γερανό) επειδή είχε παράνομο δεσμό με τον σύζυγό της, Δία. Μη θέλοντας να αποχωριστεί το νεογέννητο παιδί της, η Γεράνα πήρε το μωρό, το τύλιξε σε μια κουβέρτα και πέταξε μακριά έχοντας το βρέφος στο ράμφος της.

«Με την πάροδο του χρόνου, ο πελαργός πήρε τη θέση του γερανού», λέει ο Πολ Κουιν, ανώτερος λέκτορας αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Chichester στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Υπάρχει μια σύνδεση με τη νοικοκυροσύνη, επειδή οι πελαργοί φωλιάζουν στις στέγες των ανθρώπων», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας πως στον μύθο έχει προστεθεί και ο πελεκάνος, ο οποίος στην ευρωπαϊκή μεσαιωνική λογοτεχνία ήταν σύμβολο της Παναγίας και της μητέρας.

Ο πελαργός έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα παραμύθια στις αρχές του 19ου αιώνα.

«Οι πελαργοί συνδέονταν πάντα με την οικογενειακή ζωή, επειδή τάιζαν τα μικρά τους στο στόμα», λέει η Μαρίνα Γουόρνερ, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και δημιουργικής γραφής στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Επίσης οι πελαργοί είναι εκείνοι που στα παραμύθια έρχονται συχνά για να σώσουν τα ανθρώπινα μωρά.

«Ο πελαργός βρίσκει μωρά σε πηγάδια [ή] λίμνες και με το ράμφος του τραβάει τα μωρά έξω και τα τυλίγει σε ένα σεντόνι», λέει η Γουόρνερ.

Σημειώνεται μάλιστα πως αυτή η εκδοχή έγινε δημοφιλής από την ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Οι πελαργοί», η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Είναι… ξεπερασμένος ο πελαργός; 

Μήπως όμως το παραπάνω παραμύθι είναι ξεπερασμένο για τους σύγχρονους γονείς;

Ορισμένοι ειδικοί δικαιολογούν αυτή την απόφαση των γονέων, ενώ άλλοι θεωρούν πως η «διατήρηση» αυτού του μύθου ενέχει κινδύνους.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Φόρουμ Σεξουαλικής Αγωγής, μερικοί γονείς αισθάνονται ανακούφιση και ασφάλεια με τον μύθο του πελαργού και επίσης θεωρούν πως δεν προκαλούν σύγχυση στα παιδιά τους.

«Είναι γεγονός πως οι γονείς μπορεί να δυσκολευτούν να “διορθώσουν” την ιστορία αργότερα και να παραδεχθούν ότι είπαν ψέματα», ανέφερε ο ίδιος.

Ένας άλλος κίνδυνος από τη χρήση αυτών των μύθων είναι πως μετά δεν είναι εύκολο για έναν γονέα να μιλήσει ανοιχτά στο παιδί του για το σεξ.

«Αν δεν υπάρχει μία καλή επικοινωνία για τα συγκεκριμένα ζητήματα, τότε μπορεί οι έφηβοι να μην νιώθουν άνετα να μιλήσουν στους γονείς τους σχετικά με τις απορίες τους και αυτό μπορεί να έχει μελλοντικές επιπτώσεις», τόνισε η Χενόα Κούπερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια σεξουαλικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. 

Πηγή: ΒΒC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή