Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών με Covid-19 που, παρ’ όλο που εμφάνισαν συμπτώματα, τα πρώτα αποτελέσματα των rapid test ήταν αρνητικά. Χρειάστηκαν μάλιστα να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να εμφανιστεί η διπλή κόκκινη γραμμή στο τεστ τους.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί λένε ότι τα τεστ ταχείας ανίχνευσης εξακολουθούν να αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι αλάνθαστα.
Καθηγητές Εργαστηριακής Ιατρικής εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τα rapid test εξακολουθούν να δείχνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ειδικά κατά το διάστημα που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα.
Γιατί το rapid test δείχνει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα
Εξήγηση Νο.1 – Μικρό το ιικό φορτίο
Ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο ένα rapid test μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα είναι επειδή το ιικό φορτίο δεν είναι ακόμη μεγάλο.
«Τα συγκεκριμένα τεστ, απλώς δεν είναι τόσο ευαίσθητα» δήλωσε ο Δρ Σέλντον Κάμπελ, καθηγητής Εργαστηριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, επισημαίνοντας πως αυτό συμβαίνει σε όλα τα τεστ ταχείας ανίχνευσης.
«Ουσιαστικά τα rapid test επιβεβαιώνουν πως μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το πότε μολυνθήκατε» δήλωσε ο Δρ Πολ Ντρέιν, αναπληρωτής καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος τόνισε πως αυτό που έχει πραγματικά σημασία με τον Covid-19 είναι να αποτραπεί η εξάπλωσή του.
Αλλωστε, προκειμένου οι εταιρείες να λάβουν άδεια επείγουσας χρήσης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, πρέπει να αποδείξουν ότι τα rapid test είναι τουλάχιστον κατά 80% ακριβή.
Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη διαπιστώθηκε πως τα rapid test ανιχνεύουν σωστά μια λοίμωξη Covid-19 σε ποσοστό 73% (και εφόσον το άτομο έχει συμπτώματα). Στην περίπτωση που το άτομο είναι ασυμπτωματικό, η ακρίβεια πέφτει στο 55%.
Εξήγηση Νο.2 – Λάθη στη χρήση των τεστ
Μια άλλη πιθανή εξήγηση για το ψευδώς αρνητικό τεστ είναι ότι δεν ακολουθήσατε κατά γράμμα τις οδηγίες.
Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να φυσάτε πάντα τη μύτη σας πριν κάνετε το τεστ. Κι αυτό γιατί το rapid test ανιχνεύει τον ιό στα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης σας και όχι στη βλέννα σας.
Τα τεστ δεν χάνουν την ακρίβειά τους με την πάροδο του χρόνου
Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια δεν φαίνεται να επηρεάζεται με την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι τα τεστ ταχείας ανίχνευσης είχαν το ίδιο ποσοστό επιτυχίας τόσο στην πρώτη παραλλαγή της Ομικρον όσο και στα υπόλοιπα στελέχη.
«Τα τεστ έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν τη νουκλεοπρωτεΐνη, και επειδή η νουκλεοπρωτεΐνη δεν έχει μεταλλαχθεί, μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα τεστ θα εξακολουθούν να έχουν την ίδια καλή απόδοση όπως και στο παρελθόν» δήλωσε ο Χάφερ, επίκουρος καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Chan του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.
Από την πλευρά του, το FDA συνιστά στους πολίτες να ακολουθούν τη λεγόμενη «σειριακή εξέταση» σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. «Εάν νομίζετε ότι έχετε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά το τεστ είναι αρνητικό, κάντε ξανά τεστ σε 48 ώρες. Εάν εξακολουθείτε να είστε αρνητικοί, κάντε ακόμη ένα τεστ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες» αναφέρει ο FDA.
Πηγή: Seattletimes
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr